vineri, 15 ianuarie 2010
Perisabilitati
Consideratii:
Limitele legale de perisabilitate la mărfuri în procesul
de comercializare
Prin perisabilităţi se înţelege scăzămintele care se produc în timpul transportului,
manipulării, depozitării şi desfacerii mărfurilor, determinate de
procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare,
hidroliză, răcire, îngheţare, topire, oxidare, aderare la pereţii vagoanelor
sau vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare,
îngroşare, împrăştiere, fărâmiţare, spargere, inclusiv procese de fermentare
sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reţeaua de
distribuţie (depozite cu ridicata, unităţi comerciale cu amănuntul şi de
alimentaţie publică).
Nu sunt considerate perisabilităţi pierderile incluse
în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijentă,
sustrageri şi cele produse de alte cauze imputabile persoanelor vinovate
sau cele determinate de cauza de forţă majoră.
Pentru diferenţele stabilite în urma inventarierii, în cazul în care aceste
diferenţe nu sunt imputabile unor persoane, se stabileşte cât din aceste
diferenţe se încadrează în limitele maxime de perisabilitate specificate în
tabelele din H.G. şi se înregistrează descărcarea de gestiune
a stocurilor respective prin conturile de cheltuieli corespunzătoare
(601, 602, 607 etc).
Aceste cheltuieli sunt deductibile din punct de
vedere fiscal. Diferenţele care depăşesc limitele maxime din tabele
sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.
Perisabilităţile pot fi acordate numai după o verificare faptică a cantităţilor
de produse existente în gestiune, stabilite după cântărire, numărare,
măsurare şi prin alte asemenea procedee şi după efectuarea compensărilor
conform prevederilor legale în vigoare.
Perisabilităţile produse se aprobă de către managerul, directorul sau administratorul
persoanei juridice, după caz, la nivelul cantităţilor efectiv
constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepţionării mărfurilor transportate,
a inventarierii sau a predării gestiunii, până la limitele maxime
de perisabilitate cuprinse în tabele.