joi, 28 octombrie 2010

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A SERVICIULUI DE DEPUNERE A DECLARAŢIILOR ON-LINE

Aceste instrucţiuni descriu etapele necesare pentru transmiterea prin Internet a declaraţiilor fiscale, conform Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 858/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Se pot depune în acest mod următoarele declaraţii:
    1.100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat 
    2.101Declaraţie privind impozitul pe profit 
    3.102Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale 
    4.103 Declaraţie privind accizele 
    5.120 Decont privind accizele 
    6.130 Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă 
    7.200 Declaraţie privind veniturile realizate 
    8.300Decont de taxă pe valoarea adăugată 
    9.301Decont special de taxă pe valoarea adăugată 
    10.390Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri 
    11.710Declaraţie rectificativă
ETAPELE PE SCURT

1. Obţineţi un certificat de semnătură electronică de la o firmă autorizată.
2. Instalaţi programul Adobe Reader 8.2.
3. Descărcaţi documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completaţi-l (dvs. şi furnizorul certificatului) şi transmiteţi-l prin e-mail la ANAF.
4. Listaţi, semnaţi şi ştampilaţi cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică (formularul 150).
5. Prezentaţi documentele necesare la orice unitate fiscală (împuternicirea, act identitate, formularul 150).
6. Aşteptaţi primirea pe e-mail a dreptului de utilizare a serviciului.
7. Descărcaţi formularele electronice de pe portalul ANAF.
8. Completaţi formularele de declaraţii.
9. Transmiteţi declaraţiile.
10.Examinaţi starea declaraţiilor transmise.

CERINŢE DE SISTEM
Sistemul de transmitere prin Internet a declaraţiilor fiscale funcţionează pe majoritatea calculatoarelor cu sistem de operare Windows.
Înainte de orice operaţie, vă recomandăm să creaţi un folder cu numele DECEL (declarare electronică), unde veţi salva toate fişierele necesare acestei aplicaţii.
DESPRE CERTIFICATELE DIGITALE CALIFICATE
Pentru a transmite o declaraţie fiscală prin Internet trebuie să aplicaţi o semnătură electronică, obţinută printr-un certificat digital. Conform OMEF 858/2008, certificatele digitale se obţin de la furnizorii de servicii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică. Acest certificat digital este denumit în continuare certificat digital calificat.
Cu un singur certificat puteţi semna declaraţii fiscale pentru mai mulţi contribuabili, dacă aveţi împuternicirea lor.
Dacă o firmă (de ex. de contabilitate)  care ţine evidenţele fiscale ale unor clienţi, doreşte să folosească mai mulţi angajaţi pentru semnarea electronică a declaraţiilor fiscale, atunci fiecare angajat va avea un certificat digital pe o adresă proprie de e-mail (nu adresa unică a firmei).
Pentru siguranţa transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat deţinut de dvs. să fie confirmat de cel care vi l-a eliberat. Pentru aceasta, descărcaţi următorul document de confirmare de pe portalul ANAF, pagina Asistenţă Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicaţii la adresa:
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf Completaţi documentul de confirmare, aplicând semnătura digitală în căsuţa Semnătură utilizator.
Completaţi documentul doar în jumătatea de sus, nu semnaţi şi în locul Autorităţii de Certificare.

La apăsarea pe butonul Validate Signature nu trebuie să apară erori. Trimiteţi acest fişier prin e-mail la firma care v-a eliberat certificatul digital. Aceasta va verifica datele din documentul dvs. şi va aplica semnătura electronică în căsuţa Semnătură autoritate de certificare, după care va înapoia pe adresa dvs. de e-mail documentul confirmat.
Cu acest document vă înregistraţi acum la ANAF, astfel: intraţi pe portalul ANAF, meniul Depunere declaraţii, modulul Înregistrare certificate calificate. Selectaţi (cu butonul Browse) documentul de confirmare, apoi îl trimiteţi apăsând butonul Transmite documentul.

Contul unic-modificari

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706/22.10.2010, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.606/2010 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic.

Actul normativ modifica Anexa nr. 1 privind nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, astfel:

- „Plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine (rd. 1) si „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele prevazute la punctul 1” (rd. 2) vor avea ca temei legal art. 13, 18 si 34 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nu se vor mai plati in contul unic 20.47.01.01 , urmatoarelor creante fiscale:
1.„Impozit pe veniturile microintreprinderilor” (rd. 6),
2.„Impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere datorat de persoane fizice” (rd. 7),
3.„Impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” (rd. 21),
4.„Taxa pe jocuri de noroc datorata lunar, pe perioada de valabilitate a licentei de exploatare a jocurilor de noroc” (rd. 26),
5.„Taxa pe jocuri de noroc regularizata periodic, in functie de realizari, datorata pentru perioada de raportare” (rd.27),
6.„Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale” (rd. 29), „Redevente miniere” (rd.30) si „Redevente petroliere” (rd. 31).

Creantele fiscale reprezentand:
1.„Impozit pe veniturile microintreprinderilor”,
2.„Impozit pe veniturile microintreprinderilor din asociere datorat de persoane fizice romane, altele decat cele de la pct. 1”,
3.„Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale”,
4.„Redevente miniere”,
5.„Redevente petroliere”,
6.„Impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal retinut de notarii publici, aferent operatiunilor translative ale dreptului de proprietate incheiate pana la data de 13 mai 2010 inclusiv”

care s-au declarat si nu au fost platite pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv 22 octombrie 2010, se vor achita in contul 20.47.01.01 - Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire.

Creantele fiscale reprezentand:
1.„Taxa pe jocuri de noroc datorata lunar, pe perioada de valabilitate a licentei de exploatare a jocurilor de noroc",
2.„Taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari" care s-au declarat si nu au fost platite pana la data intrarii in vigoare a ordinului, respectiv 22 octombrie 2010, se vor achita in contul 20.16.01.01.02 - „Taxe pentru jocurile de noroc platite in contul unic”.
Atentie,
Incepand cu 22 octombrie 2010, aceste creante se vor achita la bugetul de stat, in urmatoarele conturi:

- 20.16.01.01.03 - "Regularizari periodice ale taxei anuale de autorizare a jocurilor de noroc", creantele fiscale reprezentand taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari;

- 20.16.01.04 - "Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale", creantele fiscale reprezentand taxa pe activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale;

- 20.30.01.05.01 - "Redevente miniere", creantele fiscale reprezentand redevente miniere;

- 20.30.01.05.02 - "Redevente petroliere" , creantele fiscale reprezentand redevente petroliere;

- 20.03.01.18 - "Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", creantele fiscale reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal retinut de notarii publici, aferent operatiunilor translative ale dreptului de proprietate incheiate incepand cu data de 14 mai 2010.

La Anexa nr. 2, nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, care se platesc in contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire” s-au introdus:

- "Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala" - (rd. 27),

- "Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala" - (rd. 28), care au ca temei legal art. III din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare.