miercuri, 2 februarie 2011

Venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv.

 Persoanele care realizeazã exclusiv venituri de naturã profesionalã cu caracter repetitiv -lunar, trimestrial sau semestrial- datoreazã contributiile individuale de asigurãri sociale, de asigurãri pentru somaj si de asigurãri sociale pentru sãnãtate.

-daca pe lîngã veniturile de naturã salarialã, persoanele realizeazã si venituri de naturã profesionalã cu caracter repetitiv -lunar, trimestrial sau semestrial-datoreazã contributii individuale si pentru aceste venituri,

- dacã veniturile de naturã profesionalã sunt realizate în mod ocazional, NU se datoreazã contributii individuale.

Baza legala:
art.3, din Anexa nr. 2 din HG nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art.III din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte mãsuri financiar-fiscale,

Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul.

Conform pct.49.2, litera t din HG 488/2009, referitor la deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate.

Sunt deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru:
-vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând si scaunul soferului, aflate în proprietatea sau în folosinta contribuabilului.

- vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

- vehiculele utilizate pentru închirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire în cadrul scolilor de soferi."


De asemenea, conform precizarilor Ministerului Finantelor Publice "utilizarea exclusiva a vehiculelor pentru activitatile exceptate de lege va rezulta din:
obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada faptului ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs din care sa rezulte ca numai personalul calificat in aceste scopuri utilizeaza vehiculele in cauza, precum si orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.

Venituri din chirii

In conformitate cu prevederile art.81, alin.2), din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile şi completările ulterioare, ,,Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părţi.

Formularul 220- Declaraţie privind venitul estimat- se depune o dată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi,,.
Punctul 1.2 din anexa nr. 4-Instrucţiuni de completare a formularului 220- din OMEF nr. 2371/2007 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede următoarele:

''În situaţia închirierii bunurilor deţinute în comun, fiecare coproprietar completează şi depune câte o declaraţie privind veniturile estimate, corespunzător cotei care îi revine din proprietate''.

In concluzie, contractul de inchiriere semnat de proprietari şi de chiriaşi se depune la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială contribuabilul(proprietarul) are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dupa prelucrarea formularelor 220, pentru fiecare coproprietar, se va emite formularul 260-Decizie de impunere pentru plăţi anticipate, cu titlu de impozit-, în care este stabilit impozitul pe venit din închiriere, ca impozit anticipat.

Până la data de 25 mai inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, aveţi obligaţia de a depune o declaraţie de impunere la organul fiscal de domiciliu, pentru veniturile din închiriere realizate în anul precedent.