duminică, 24 ianuarie 2010

Ptr.Soc.Comerciale,Bilantul ptr 2009 NU se depune la Adm.Financiara...

Persoanele juridice care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute la art. 3, alin. (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind: 1. bilanţ prescurtat (cod 10); 2. cont de profit şi pierdere (cod 20); 3. note explicative la situaţiile financiare anuale simplificate. Opţional, ele pot întocmi situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de trezorerie. Acestea vor fi însoţite de :
4.formularul "Date informative" (cod 30) ,şi
5.formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).
Nota :criteriile de marime sunt: - total active: 3.650.000 Euro - cifra de afaceri netă: 7.300.000 Euro - număr mediu salariaţi: 50
_______________________________________ In cazul entităţilor nou-înfiinţate, acestea pot întocmi pentru primul exerciţiu de raportare situaţii financiare anuale simplificate sau situaţii financiare anuale cu 5 componente. Pentru al doilea exerciţiu financiar de raportare, aceste entităţi analizează indicatorii determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent şi indicatorii determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate la sfârşitul exerciţiului financiar curent, întocmind situaţii financiare anuale în funcţie de criteriile de mărime înregistrate.
______________________________________
În cazul subunităţilor, în scopul întocmirii situaţiilor financiare anuale, soldul conturilor 481 ˝Decontări între unitate şi subunităţi˝ şi 482 ˝Decontări între subunităţi˝ se transferă în contul 461 ˝Debitori diverşi˝/analitic distinct sau 462 ˝Creditori diverşi˝/analitic distinct, după caz, urmând ca, la începutul exerciţiului financiar următor, să se repună în conturile din care au provenit.
_____________________________________
Notele explicative ..., nu sunt limitative, acestea urmând să conţină cel puţin informaţiile cerute de această secţiune.
______________________________________
Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora. Rândul corespunzător calităţii persoanei care a întocmit situaţiile financiare se completează astfel: a)- directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii; b)- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
Prin directorul economic, contabilul-şef se înţelege acea persoană angajată, potrivit legii, care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată(nota:... "Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare",...cap.II,art.10,al.2,Leg.82/1991 ) Comentarii:Prima regula stabilita de art. 10 alin. 2 din Legea Contabilitatii, stabileste ca, de regula contabilitatea este organizata si condusa in compartimente distincte de catre o persoana numita care trebuie sa aiba studii economice superioare.Prima exceptie la aceasta regula este data de art. 10 alin. 3 din Legea Contabilitatii care prevede(atentie!) posibilitatea (si nu obligativitatea!) ca poate fi organizata si condusa contabilitatea si de catre persoane fizice sau juridice organizate potrivit OG 65/1994.Art. 6 si 9 din OG 65/1994 modificata de OG 17/2007 stabilesc ca dintre persoanele autorizate potrivit acestui act normativ, doar expertul contabil este cel care poate semna situatiile financiare anuale.Art. 10 alin. 4 din Legea Contabilitatii elimina posibilitatea care spune ca la unitatile cu cifra deafaceri de pana la 50.000 Euro (care nu au angajat personal calificat sau nu au contracte de prestari servicii cu experti contabili/contabili autorizati) raspunderea pentru tinerea contabilitatii revine administratorului unitatii. In actualul context art. 10 alin. 4 din Legea Contabilitatii instaureaza raspunderea contabililor pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile.Asadar contabilii vor trebui sa fie mult mai drastici cu patronii care fie cer inregistrari neconforme, fie intarzie cu depunerea actelor spre prelucrare intrucat orice intarziere indepunerea sau plata contributiilor la stat poate cade in sarcina contabililor daca se face dovada ca acestia nu si-au indeplinit la timp (indiferent de motive) obligatiile specifice Concluzii:Raportandu-ne la dispozitiile art. 5 alin. 2 din Legea Contabilitatii, retinem urmatoarele:
1. La unitatile la care organizarea si tinerea contabilitatii se face in compartimente distincte,conduse de persoane special numite care au studii superioare economice, situatiile financiare anuale se semneaza de catre acestea. Asadar, la unitatile unde sunt incadrati
cu contract individual de munca (nu conteaza perioada) contabili cu studii superioare economice ale caror atributii sunt de a tine si conduce contabilitatea,acestia din urma pot intocmi si semna situatiile financiare anuale.
2. Acolo unde contabilitatea este organizata si condusa de persoane juridice saufizice autorizate potrivit OG 65/1994 modificata si completata de OG 17/2007(experti contabili si contabili autorizati) numai expertii contabili pot intocmi si semna situatiile financiare anuale.
___________________________________
Atentie:
Persoanele juridice prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, indiferent de forma de organizare, forma de proprietate şi de reglementările contabile aplicabile au obligaţia să depună situaţii financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice,
cu excepţia societăţilor comerciale.
Societatile comerciale vor depune bilantul... ...18. (1) Conform art. 185 şi 201 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu exerciţiul financiar 2009 societăţile comerciale vor depune situaţiile financiare anuale numai la oficiile Registrului Comerţului. Potrivit prevederilor art. 185 alin. (4) din aceeaşi lege, datele cuprinse în situaţiile financiare anuale sunt transmise în formă electronică de către oficiile Registrului Comerţului către Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile stabilite în acest sens. (2) Situaţiile financiare anuale depuse la oficiile Registrului Comerţului vor fi însoţite de formularul ˝Date informative˝ (cod 30) şi formularul ˝Situaţia activelor imobilizate˝ (cod 40).
______________________________________ Termenul de depunere 1.Conform prevederilor art. 36 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată: (1) Termenele pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt următoarele: a) pentru societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar;(nota: 31.05.2010) ....
2. Societăţile comerciale care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi cele aflate în lichidare, potrivit legii, vor depune o declaraţie în acest sens, pe suport electronic şi listate, cu semnăturile corespunzătoare, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, la oficiile Registrului Comerţului(nota:02.03.2010).
_______________________________________
Conditii:
..."Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
Situaţiile financiare vor fi însoţite de o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) prin care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmă că: a) politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile; b) situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată; c) persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.” ____________________________________ Pentru societăţile comerciale, respectiv sucursalele care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, programul de asistenţă în vederea întocmirii situaţiilor financiare anuale va fi elaborat ulterior. _____________________________ Atentie: aplicatia Bilant 2009 este in format(nou) PDF si nu EXE. Download aici: BILANT_dir_iv_2009_2_rar Contine: Bilant prescurtat "SCS" si Bilant "SCL" _______________________________