joi, 25 martie 2010
Un nou impozit in curand...
Terenurile acoperite de cladiri vor fi impozitate, potrivit unui proiect de lucru al Guvernului, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileste ca aceste suprafete sunt scutite de impozit. Articolul 257 al Codului Fiscal stabileste bunurile pentru care nu se datoreaza in prezent impozit pe teren, iar litera a, care urmeaza sa fie abrogata, prevede ca din aceasta categorie face parte si terenul aferent unei cladiri, respectiv suprafata de teren care este acoperita de o cladire.
Modificari in lucru la Codul Fiscal
Potrivit unui proiect de lucru al Guvernului care modifica Codul Fiscal, bonurile de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice, precum bonurile de masa, tichetele cadou sau cele de carburanti, ar urma sa fie scoase din categoria veniturilor neimpozabile.
Documentul, include o serie de modificari la Codul Fiscal, printre care si abrogarea literei "e" la articolul 42.
Articolul 42 al Codului Fiscal se refera la veniturile neimpozabile, iar litera care urmeaza sa fie abrogata stabileste ca din aceasta categorie face parte si contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal urmeaza sa fie aprobat de Guvern.
Proiect privind modificarea impozitului minim.
Ce se numara printre activitatile pentru care se v-a plati impozit minim cunoscut ca impozit forfetar?
Vulcanizarile, spalatoriile auto, transportul, restaurantele, saloanele de coafura si hotelurile, activitatile artistice, pensiunile, barurile, curatatoriile chimice si saloanele de intretinere corporala.
Balciurile si parcurile de distractii au fost scoase din lista, desi initial acestea figurau ca platitoare de impozit forfetar.
In cazul localurilor de alimentatie publica, proiectul prevede si modalitatile de calcul.
De exemplu, pentru un bar dintr-un sat cu o suprafata de maximum 20 de metri patrati, impozitul forfetar va fi de 3.400 de lei/an.
Suma maxima pentru un restaurant dintr-o zona rurala, cu o suprafata de 240 de metri patrati, va ajunge la 34.200 de lei pe an, iar in cazul unui local amplasat intr-un municipiu, impozitul forfetar poate ajunge la 41.100 de lei pe an.
Pentru hotelurile si pensiunile de doua stele, impozitul minim va fi de 919,5 lei inmultit cu numarul de camere pe an.
_______________________________________
Printre domeniile care au fost initial incluse in lista si au fost ulterior eliminate se mai numara repararea calculatoarelor si a echipamentelor de comunicatii, repararea ceasurilor si a bijuteriilor.
Astfel, in noua lista a serviciilor propuse pentru impozitul minim mai sunt incluse intretinerea si repararea autovehiculelor (vulcanizari), hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere si alte servicii de cazare.
De asemenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru restaurante, firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, alte servicii de rezervare si asistenta turistica.
Lista continua cu repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina, repararea incaltamintei si a articolelor din piele, repararea mobilei si a furniturilor casnice, repararea articolelor de uz personal si gospodaresc, spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana, coafura si alte activitati de infrumusetare, activitati de pompe funebre si similare, activitati de intretinere corporala si alte activitati de servicii.
In proiectul Guvernului este prezentata si modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului minim in cazul categoriilor "Restaurante, baruri cafenele", si "Hoteluri si alte facilitati de cazare".
In cazul primei categorii, firmele prestatoare vor plati o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile.
Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maxim 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei.
La oras, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.
In cazul municipiilor, impozitul este diferentiat pe patru zone, astfel ca o firma care isi desfasoara activitatea intr-o zona de tip A (centrala) va plati un impozit minim anual intre 8.900 de lei si 41.100 de lei.
La categoria "Hoteluri si alte facilitati de cazare", impozitul minim este calculat in functie de numarul de camere autorizate si numarul de stele sau margarete.
Astfel, impozitul anual se calculeaza inmultind 1.226 lei cu numarul de camere si cu un coeficient care porneste de la 0,5 pentru locatiile de o stea si creste cu 0,25 unitati, pana la 1,5 pentru cele de cinci stele.(sursa:mediafax.ro)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)