vineri, 29 aprilie 2011

Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare la calculul impozitului pe venit

Potrivit art. 55 alin. (4) lit g) din Codul fiscal, cheltuielile de transport si de cazare, precum si indemnizatiile de deplasare in tara sau in strainatate nu sunt venituri impozabile, deci nu se includ in veniturile impozabile la nivelul angajatilor.

In acest sens, art. 55 alin. (2) lit. i) coroborat cu prevederile alin. (4) prevede ca sunt asimilate salariilor in vederea impunerii indemnizatiile de deplasare care depasesc plafonul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice.

Partea din diurna care depaseste plafonul de 2.5 ori indemnizatia stabilita pentru institutiile publice este impozabila la nivelul angajatului.
Diurne in valuta-orientativ

5 cerinte de modificare a CF necesare

1.Scaderea cotelor de contributii sociale aplicate in Romania(care sunt unele dintre cele mai ridicate din UE).

2.Eliminarea limitarii deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul.

 3.Eliminarea penalitatilor de intarziere de 5% si 15% ( reprezinta o dubla sanctionare a aceleiasi fapte fiscale) – mentinerea doar a dobanzii de intarziere.

4.Pentru IMM-uri sa fie stabilite termene de plata speciale(trimestiale) pentru achitarea obligatiilor bugetare si a contributiilor la bugetele de asigurari sociale. Termenele de plata prezente sunt foarte scurte si dificil de respectat, mai ales in conditiile accesului extrem de redus al acestei categorii de intreprinderi la surse de finantare.

5.Aplicarea exigibilitatii platii TVA la incasare pentru toate firmele nu numai pentru firmele care lucreaza cu statul.

Scutiri la impozitul pe mijloacele de transport

Art. 262.CF Scutiri

Impozitul pe mijloacele de transport nu se aplica pentru:

a) autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora;

b) navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul in Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei;

c) mijloacele de transport ale institutiilor publice;

d) mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public;

e) vehiculele istorice definite conform prevederilor legale in vigoare. - introdus prin L 343/2006

Contribuabilii au obligatia sa prezinte compartimentelor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza administrativ-teritoriala isi au domiciliul fotocopia documentului oficial care atesta situatia respectiva, precum si documentele care atesta ca mijlocul de transport este adaptat handicapului acestora.Scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care contribuabilii interesati prezinta compartimentelor de specialitate ale administratiei publice locale documentele prin care atesta situatiile, prevazute de lege, pentru care sunt scutiti.