Ministerul Finantelor Publice a modificat Ordinul 3055 din 2009 (ce abroga OMFP nr. 1752/2005 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene) printr-un alt Ordin 2869 din 23.12.2010 ,de unde am extras doar 2 modificari mai importante:
1.Reducerile comerciale.
a)Din OMFP 3055:
(51)........
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior
facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în
contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709
“Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terți.
.......
b) se competeaza prin OMFP 2869:
La punctul 51, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terti.
Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.
In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienti - facturi de intocmit» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului."
Care sunt reducerile comerciale?
Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate și se practică asupra
prețului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau
dacă cumpărătorul are un statut preferențial; și
c) risturnele - sunt reduceri de preț calculate asupra ansamblului tranzacțiilor
efectuate cu același terț, în decursul unei perioade determinate.
Reamintesc ca reducerile comerciale acordate odata cu livrarea marfurilor NU se contabilizeaza.Ele doar modifica pretul de livrare.Marfurile oferite gratis in factura furnizorului pentru impulsionarea vanzarilor se vor contabiliza inafara bilantului urmand a fi oferite gratis clientilor fideli.
Reduceri comerciale primite
Contul 609 este un cont de "venit"-rol de pasiv, se debiteaza in rosu prin credit cont 401 in rosu,rectifica in minus cheltuielile cu marfa,ct.607.
% - C401 in rosu(minus)
D609 in rosu(minus)
D4426 in rosu(minus)
Reduceri comerciale acordate
Contul 709 este un cont de "cheltuiala" -rol de activ,incepe prin a se credia in rosu prin debit in rosu cont 411,rectifica in minus cifra de afaceri.
D4111-% in rosu(minus)
C709 in rosu(minus)
C4427in rosu(minus)
_____________________________________________________
Reduceri comerciale primite
Furnizor UE-reducere com.primita-Nota de credit de la furnizor.
609-401in rosu(minus)
4426-4427in rosu(minus)
se declara cu decl.390
Furnizor nonUE
609-401in rosu(minus)
4426-4427in rosu(minus)
___________________________________________________
Reduceri comerciale acordate
In situatia in care clientul pentru care se acorda “reducerile comerciale” este un partener din UE, platitor de tva , se efectueaza inregistrarile:
411” client UE “ = 709 “reduceri comerciale acordate”in rosu(minus)
neimpozabil in Romania
- se decalara in decl.390
In situatia in care clientul pentru care se acorda “reducerile comerciale” este un partener non UE, export, se efectueaza inregistrarile:
411 “client nonUE” = 709”reduceri comerciale acordate” in rosu(minus)
scutit cu drept de deducere.
Contul 709 v-a avea in balanta de verificare rulaje contabile cu semnul minus , ceea ce NU inseamna venituri in minus, ci diminuarea cifrei de afaceri cu reducerile comerciale acordate, respective in analizele contabile, economice, etc se va tine cont ca acest cont diminueaza cifra de afacri , respectiv daca veniturile societatii sint din comert , respectiv sint inregsitrate in contul 707, cind se raporteaza cifra de afaceri se va tine cont de faptul ca contul 709 , reduce cifra de afaceri, prin reducerile comerciale acordate.
============================================================
2.Societatile comerciale ce au avut cifra de afaceri sub 35000 euro la curs 31.12.N,vor efectua TRIMESTRIAL evidenta contabila si NU vor prezenta BILANT SEMESTRIAL.
Art. III.- Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 870 si 870 bis din 23 decembrie 2008, se completeaza dupa cum urmeaza:
-Dupa punctul 14 se introduc trei noi puncte, punctele 141-143, cu urmatorul cuprins:
"141. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico- financiare se efectueaza, de regula, lunar.
142. Prin exceptie de la prevederile pct. 141, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot inregistra in contabilitate operatiunile economico-financiare la alte perioade decat lunar, dar nu mai tarziu de data pentru care se intocmesc declaratiile privind impozitul pe profit, respectiv data situatiilor financiare anuale sau a raportarilor contabile stabilite potrivit legii. In acest caz, inregistrarea in contabilitate se efectueaza pe baza documentelor justificative sau a unui centralizator in care sunt inscrise mai multe documente justificative al caror continut se refera la operatiuni de aceeasi natura si la aceeasi perioada, situatie in care documentele justificative se anexeaza la acesta.
In mod similar, inregistrarea in Registrul-jurnal si Cartea mare se efectueaza pentru aceeasi perioada.
143. Pentru determinarea plafonului prevazut la pct. 142 se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent."
Art. IV.- Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile in cursul exercitiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
___________________________________________________________
Se introduc noi conturi specifice pietelor de capital,se modifica structura Bilantului anual.Pentru alte modificari punctuale(ex.mijloace fixe transferate la stocuri pentru vanzare,etc) ,cititi OMFP 2869 din 23.12.2010