sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Regie proprie

Reflectarea T.V.A. în contabilitate pentru investiţiile în regie proprie În cazul în care se execută investiţii în regie proprie şi se scot mărfuri şi produse finite din magazie pe baza bonului de consum se colectează TVA. Justificarea colectării TVA - ului este faptul că pentru respectivele mărfuri şi produse finite s-a dedus TVA-ul în momentul achiziţionării. Cheltuielile cu investiţiile în regie proprie se înregistrează astfel: 601 ”Cheltuieli cu materiile prime”= 301 „Materii prime” sau 607 „Cheltuieli cu mărfurile” = 371 „Mărfuri” Scăderea din gestiune a produselor finite: 711 „Variaţia stocurilor” = 345 „Produse finite” La sfârşitul lunii decontarea lucrărilor efectuate se înregistrează astfel: 231 „Imobilizări în curs” = 722 „Venituri din producţia de imobilizări corporale” În momentul în care se finalizează investita pe baza procesului verbal de recepţie se trece la mijloace fixe: 212 „Mijloace fixe” = 231 „Imobilizări în curs” Şi concomitent TVA-ul aferent investiţiei: 4426 „TVA deductibilă” = 4427 „TVA colectată”

Participarea salariaţilor...la profit

Desi asa ceva nu prea se intampla,totusi redau cate ceva despre participarea salariaţilor la profit . Participarea salariaţilor la profit se reflectă în contabilitate prin constituirea unui provizion pentru riscuri şi cheltuieli la nivelul sumelor estimate reprezentând atât sumele brute cuvenite salariaţilor, cât şi contribuţiile aferente acestora în anul repartizării sumelor din profit. Repartizarea profitului poate fi făcută înainte sau după închiderea exerciţiului financiar pe mai multe direcţii: constituirea rezervei legale, dividende, acoperirea pierderilor din exerciţiile anterioare, alte rezerve. Participarea salariaţilor şi a managementului la profit se consideră ca o primă anuală, şi se înregistrează şi se impozitează ca atare. ___________________________ În contabilitate se vor efectua următoarele înregistrări: Constituirea provizionului aferent participării salariaţilor la profit: 6812 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli”= 1518 „Alte provizioane pentru riscuri şi cheltuieli” Repartizarea din profit a sumelor aferente participării salariaţilor la profit: 121 „Profit şi pierdere” = 6812 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli” Obligaţiile faţă de salariaţi şi contribuţiile aferente participării salariaţilor la profit se vor evidenţia în contabilitate pe seama cheltuielilor salariale, respectiv a cheltuielilor cu contribuţiile în anul următor celui la care se referă situaţiile financiare şi, concomitent, se va relua la venituri provizionul constituit. Înregistrarea contabilă privind reluarea provizionului la venit care se va face în anul următor prin plata efectivă a sumelor către angajaţi: 1518 „Alte provizioane pentru riscuri şi cheltuieli” = 7812 „Venituri din provizioane pentru riscuri şi cheltuieli” De asemenea, repartizările pentru investiţii se consideră a fi sumele rămase la dispoziţia firmei, pentru creşterea capitalului propriu, în contul 1068 „Alte rezerve”, pentru ele datorându-se, din punct de vedere fiscal, numai impozit pe profit. Dacă nu cunoaşteţi direcţiile de repartizare a profitului in exerciţiul financiar N+1, în contabilitate se înregistrează: 121 „Profit şi pierdere” = 117 „Rezultatul reportat” În exerciţiul N+1 suma putând fi distribuită conform hotărârii A.G.A.: 117 „Rezultatul reportat” = % 457 „Dividende de plată” 1068 „Alte rezerve”

Promoţii pentru stimularea vânzărilor

In cadrul promoţiilor organizate pentru stimularea vânzărilor se pot acorda bunuri ce reprezintă mostre (dacă fac parte din gama de produse comercializate de firmă) sau produse de protocol. În cazul mostrelor nu există limită pentru deductibilitatea cheltuielilor efectuate (numai în baza unui contract de comercializare care să prevadă în mod expres acest lucru), pe când pentru produsele de protocol se aplică limita de 2% asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu impozitul pe profit (art. 21, alin.(3), lit. a) din Codul fiscal). Un alt gen de promoţie este şi aceea bazată pe reduceri de preţ pentru vânzări peste o anumită cantitate care este nelimitată din punctul de vedere al deducerii fiscale, cu condiţia să se acorde numai pe criterii comerciale (pentru conformitate a se citi O.G. – nr. 99/2000). Documentul justificativ de scădere din gestiune este documentul de vânzare (factura fiscala, bonul fiscal) în care, alături de celelalte produse vândute, este menţionat produsul acordat gratuit (sau la preţ redus), cu preţul respectiv. Conturile utilizate la scăderea din gestiune sunt diferite, în funcţie de natura promoţiei: Produse de protocol – 6231 „Cheltuieli de protocol”; Mostre – 6232 „Cheltuieli de reclama şi publicitate”; Reduceri de preţ – micşorarea cuantumului veniturilor înregistrate în contul 707 – „Venituri din vânzarea mărfurilor”.

Dobânzi plătite la împrumuturi de la asociaţi

Consideratii: Condiţiile ca dobânda să fie deductibilă sunt: împrumutul să fie efectuat în baza unui contract scris, cuprinzând prevederi specifice pentru suma, termenul şi graficul de rambursare, dobândă şi semnat din partea firmei de o altă persoană decât asociatul-creditor. Unele firme chiar efectuează împrumutul în baza unei Decizii a Consiliului de Administraţie care împuterniceşte pe unul din directori să încheie acest contract. Dobânda maximă pentru un trimestru (pentru lei) este dobânda de referinţă a BNR comunicată în ultima lună a trimestrului – aşadar, retroactiv şi pentru celelalte două luni din acel trimestru. De asemenea nivelul ratei dobânzii anuale de X%, pentru împrumuturile în valută. Nivelul ratei dobânzii în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului. Cheltuiala este deductibilă fiscal, cu aceste condiţii, la care adăugăm o condiţie derivată din Codul fiscal – împrumutul să fie contractat cu scopul utilizării în activitatea pentru care firma este autorizată sau pentru investiţii în legătură cu activitatea pentru care firma este autorizată. (Aşadar, nu pentru construcţia de active destinate protocolului sau in folosul actionarilor sau asociatilor).