marți, 18 octombrie 2011

Acte care se afiseaza la punctul de lucru

  • programul de functionare/de lucru cu publicul, inclusiv eventualele pauze de masa,

  • certificatul de inmatriculare (in copie) al societatii comerciale,

  • certificatele constatatoare/autorizatiile (in copie),

  • limitele de adaos comercial practicat (in cazul societatilor ce desfasoara activitati de comert),

  • telefonul pentru oficiul de protectie a consumatorului,

  • textul privind obligatia clientilor de a solicita si de a pastra bonul fiscal pana la iesirea din unitate (acolo unde este cazul),

  • planul de evacuare in caz de incendiu.

Punctele de lucru ale firmei

Punctele de lucru ale firmei pot fi deschise atat odata cu infiintarea societatii comerciale, cat si dupa acest moment. Deschiderea unui punct de lucru dupa ce firma a fost infiintata se realizeaza prin introducerea si inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului în a carui raza teritoriala este inregistrat sediul principal al societatii comerciale precum si la Administratia Financiara.

Acte necesare

Pentru mentiunile privind inregistrarea si autorizarea de puncte de lucru aveti nevoie de
urmatoarele documente:

  • Cerere de inregistrare (original);
  • Copie Contract Spatiu - al locatiei in care se va afla punctul de lucru (cu datele de identificare ale proprietarilor), (In situatia in care veti inchiria un imobil, de la o persoana fizica, pentru punctul de lucru, este necesar Contractul de Inchiriere vizat de catre Administratia Finantelor Publice. Daca veti inchiria de la o persoana juridica, vom avea nevoie si de o copie a titlului de proprietate sau de administrare a respectivului imobil; Contractul de Comodat;
  • Hotararea Adunarii Generale, /Decizie Asociat Unic,
  • Adeverinta/ Aviz Asociatie de Locatari/Propietari si Acordul vecinilor - daca este cazul;
  • Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.
Precizam ca, activitatile solicitate spre autorizare la punctul de lucru trebuiesc regasite si in actul constitutiv al societatii.

Registrul comertului va emite certificatul de inscriere a mentiunii prin care se declara punctul de lucru. Acest document se inregistreaza si la administratia financiara in a carei raza teritoriala este inregistrat sediul societatii comerciale.

Mentionam ca daca punctul de lucru are mai mult de 5 angajati, este vorba de un sediu secundar ce va trebui declarat si la administratia financiara in raza careia se afla sediul secundar (adica punctul de lucru).

In termen de 15 zile de la data eliberarii mentiunii, institutiile abilitate pentru avizare si autorizare pot veni la sediul respectiv sa constate indeplinirea conditiilor de functionare si autorizare, in functie de obiectul de activitate declarat pe cererea de inregistrare depusa la registrul comertului.

Denumirea unei societati comerciale

Denumirea unei societati comerciale reprezinta principalul atribut al acesteia si unul dintre elementele de distinctie fata de celelalte societati.

Conform reglemetarilor legale in vigoare nu se pot constitui, respectiv nu pot functiona, doua sau mai multe societati comerciale avand aceeasi denumire.

Denumirea unei societati comerciale se face la nivel national ( pe intreg teritoriu al Romaniei ).

In situatia in care doriti sa schimbati denumirea societatii dvs, important este de stiut faptul ca vechea denumire nu va mai apartine, putand fi rezervata de catre orice alta persoana (inclusiv de dvs. daca doriti sa o pastrati ).

In vorbirea curenta societatile comerciale folosesc expresii precum „marca/sigla inregistrata” sau „logo propriu” pentru a desemna originalitatea unui produs sau a unui serviciu.

Din punct de vedere juridic, termenii „sigla” si „logo” nu se regasesc in nici un act normativ. Din acest considerent este gresit sa afirmi (d.p.d.v. tehnic) ca o societate este proprietara unei sigle protejate. Legislatia in materie de proprietate industriala, respectiv Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, face referire doar la inregistrarea unei marci atunci cand desemneaza o denumire ce poate fi sau nu insotita de un element figurativ.

Aceeasi confuzie se poate realiza si in cazul brand-ului. Un brand nu poate fi supus unei
protectii juridice, intrucat lista produselor si serviciilor nu se poate inregistra; protectie nu poate fi
conferita decat denumirii si/sau elementului figurativ care insoteste anumite produse sau servicii.

Pentru a evita astfel de confuzii este indicat sa apelati la societati specializate in
inregistrari marci, brevete sau inventii, care sa va reprezinte la Oficiul de Stat pentru Inventii si
Marci.

Despre asociatul unic

O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata (conform art. 14 din Legea 31/1990 republicata).
O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata alcatuita dintr-o singura persoana.
In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure personae, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatilor.

Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comertului, înregistrarea fiscala si autorizarea functionarii societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic:

Capitalul social al societatii

Capitalul social al societatii pe actiuni, al societatii in comandita pe actiuni Capitalul social al societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni (conform art. 10 din Legea 31/1990 republicata) nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.

Cu exceptia cazului in care societatea este transformata intr-o societate de alta forma, capitalul social al societatilor prevazute la art. 10 din Legea 31/1990 republicata nu poate fi redus sub minimul legal decat daca valoarea sa este adusa la un nivel cel putin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotarari de majorare de capital in acelasi timp cu hotararea de reducere a capitalului. In cazul incalcarii acestor dispozitii, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevazut de prezenta lege.

Capitalul social  al unei societati cu raspundere limitata
Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata (conform art. 11. din Legea 31/ 1990 republicata) nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei. Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.

Societatea pe actiuni ( SA )

Avantaje:
• organizarea si functionarea se face in baza actului constitutiv al SA
• când societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica, fondatorii vor întocmi
un prospect de emisiune, care va cuprinde datele prevazute la art. 8, cu exceptia celor
privind pe administratori si directori, respectiv pe membrii directoratului si ai consiliului
de supraveghere, ca si pe cenzori sau, dupa caz, pe auditorul financiar, si în care se va stabili
data închiderii subscriptiei.

Societatea cu raspundere limitata ( SRL )

Avantaje:
• organizarea si functionarea se face in baza actului constitutiv al SRL
• numar asociati: minim unu ( asociat unic ) – maxim 50 asociati
• raspunderea pentru obligatiile asumate de societate nu se întinde pâna la asociatii acesteia, ci se opreste la capitalul social al societatii;
• asociatii participa la luarea deciziilor in unanimitate; exceptie fac situatiile in care prin actul constitutiv este prevazut altfel;
• capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 de lei si se divide în parti sociale de valoare egala, parti sociale care nu pot fi mai mici de 10 lei;
• participarea la capitalul social se poate face in numerar si in natura, dar cel putin 1 parte sociala sa fie varsata in numerar din valoarea totala a acestuia;