marți, 25 ianuarie 2011

O.U.G. nr. 117/2010-Declaratia 112

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 s-a realizat unificarea bazei legale privind reglementarea impozitarii veniturilor si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente.
Nota: Declaratia 100 si 300 raman trimestriale !

„Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, formular 112, a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.397/2010.

Declaratia se depune, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza obligatia fiscala si se utilizeaza pentru declararea contributiilor sociale si a impozitului pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2011, cu termen de declarare 25 februarie 2011.

Formularul se depune de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, la organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii sau la oficiile acreditate de Ministerul Finantelor Publice, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania.

Pentru depunerea acestui formular, contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital calificat. Pana la data de 1 iulie 2011, declaratia se poate depune si in format hartie, semnat si stampilat, conform legii, insotit de declaratia in format electronic, pe suport electronic.

Declaratia in format electronic, insotita de formularul listat se depune sub forma unui fisier PDF, care are atasat fisierul XML.

Formularul 112 se completeaza cu ajutorul programelor de asistenta care sunt puse la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau pot fi descarcate de pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.ro.

Declaratia 112 are in componenta 3 module care inlocuiesc:

- declaratia cod 102 „Declaratie privind contributiile sociale”;

- declaratiile nominale privind persoanele asigurate care se depuneau la Casa judeteana de Asigurari de Sanatate, Casa Teritoriala de Pensii si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca;

- din declaratia 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” se preiau: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venitul din pensii care depasesc 1.000 lei, impozitul pe veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil.

Formularul poate fi corectat de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative care se completeaza integral, cu toate datele si informatiile prevazute de formular.

Atentie! 
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente precum si institutia publica - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate, pana la 15 februarie 2011, Declaratia - inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la 31 decembrie 2010 si neachitata pana la 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente, pe ani fiscali.

Declaratia va cuprinde si soldul sumelor de recuperat de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru care au fost depuse cereri de restituire in termen, si care nu au fost restituite pana la 31 ianuarie 2011.

Modelul si continutul declaratiei vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

D'ale legii

Art.1, lit.g) din legea nr. 12 din 6 august 1990
privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite

ART. 1

Constituie activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală, după caz, faţă de cei care le-au săvârşit, următoarele fapte:

g) cumpărarea de mărfuri sau produse în scop de revânzare, de la unităţile de desfacere cu amănuntul, de alimentaţie publică, cantine, unităţi de turism şi alte unităţi similare;
_______________________________________________________________________
Prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca (ITM) de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate (INV) ori deces(D). (Art. 5 (g), din Legea 319/2006)

Art.30 În sensul prevederilor art. 5 lit. g) din Legea 319/2006, este, de asemenea, accident de munca:

g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de munca organizat de angajator şi invers;
__________________________________________________________________________

Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004. Normele publicate in data de 30.07.2010 sunt ca urmare a modificarii cotei de baza a TVA la 24%, dar si ca urmare a adoptarii OUG nr. 54/2010 privind combaterea evaziunii fiscale, inasprirea conditiilor de comercializare a produselor accizabile, si a regimului infractiunilor la regimul comercializarii acestor bunuri.
Potrivit Hotararii autoritatile vamale vor tine evidenta tuturor gospodariilor care produc bauturi, chiar daca acestea vor fi utilizate numai pentru consum propriu. Tabelele pe care autoritatile vamale le vor completa vor cuprinde familia care a produs litrul de vin, “stocurile” de bauturi pe care le detine, precum si adresa gospodariei. Din punct de vedere practic, a tine evidenta fiecarei persoane sau familii din Romania care produce bauturi e o aberatie.

______________________________________________________________________