miercuri, 6 octombrie 2010

Ordinului ANAF nr. 2520/2010.

Contribuabilii mari si mijlocii sunt obligati sa depuna online declaratiile fiscale incepand cu luna noiembrie, potrivit Ordinului ANAF nr. 2520/2010.



“Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, definiti conform reglementarilor in vigoare, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National.

Declaratiile fiscale se depun pe site-ul www.e-guvernare.ro, in conditiile prevazute in Hotararea Guvernului nr.1085/2003, cu modificarile si completarile ulterioare ”,Ordinul intra in vigoare incepand cu obligatiile cu termen de declarare 25 noiembrie 2010
"....in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, inscris in Registrul furnizorilor de servicii de certificare, potrivit Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica.

Inregistrarea titularilor certificatelor calificate, in calitate de reprezentanti legali sau imputerniciti pentru semnarea declaratiilor fiscale, se efectueaza pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform dispozitiilor Capitolului III din Ordinul
ministrului finantelor publice nr.858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta...."
__________________________________
- Contribuabilii mari sunt societatile cu afaceri ce au depasit 70 milioane lei în anul anterior.
-Contribuabilii mijlocii sunt acele companii care au realizat in anul precedent o cifra de afaceri cuprinsa între 6,7 milioane lei si 70 milioane lei.

Se depun online urmatoarele documente:
-Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat,
-Declaratia 102 privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale,
-Declaratia rectificativa 710,
-Declaratia 101 privind impozitul pe profit,
-Declaratia 300 decont de taxa pe valoarea adaugata,
-Declaratia 301 decont special de taxa pe valoarea adaugata,
-Declaratia 120 decont privind accizele,
-Declaratia 130 decont privind impozitul la titeiul din productia interna,
-Declaratia recapitulativa 390 VIES privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.

Legea nr. 177/2010

Procesele nu vor mai putea fi suspendate in cazul ridicarii unei exceptii de neconstitutionalitate, potrivit legii nr. 177/2010 publicata,in Monitorul Oficial. Legea vizeaza, printre altele, eliminarea efectului suspensiv a judecarii unei cauze judiciare in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate.

OUG nr. 90/2010

Guvernul a adoptat, prin Ordonanta de Urgeta, modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale, astfel incat formularea unei opozitii sa nu mai aiba ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii, iar hotararea pronuntata asupra opozitiei sa fie supusa numai recursului.

Circulara Băncii Naţionale a României nr. 30/2010

Pentru luna septembrie 2010, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 6,25% pe an.