vineri, 1 aprilie 2011

Perioada fiscala a TVA

Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si punctul 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004.

Perioada fiscala este luna calendaristica.

Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
                                                           
(Daca persoana impozabila a efectuat in cursul precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri, va avea ca perioada fiscala luna calendaristica.)


1.Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul N a avut ca perioada fiscala luna calendaristica si au realizat la 31 decembrie N o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro, pana la 31.01.N+1 va depune formularul 010 „Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” sau formularul 070 „Declaratia de inregistrare fiscala /de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la luna la trimestru.

2.Daca in anul N persoana impozabila a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si a realizat o cifra de afaceri la 31 decembrie N mai mare de 100.000 euro, va depune pana la 31 ianuarie N+1, , dupa caz, unul din formularele 010 sau 070, in care va declara cifra de afaceri obtinuta si va bifa schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna.

3.Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul N a avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, cifra de afaceri la 31 decembrie 2010 mai mica de 100.000 euro si nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, pana la 25 ianuarie N+1 va depune formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”, in care se declara cifra de afaceri obtinuta in anul N si se mentioneaza faptul ca nu s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul N. In aceasta situatie perioada fiscala a TVA ramane trimestrul calendaristic.

Exceptie de la prevederea privind obligatia depunerii formularului 094 persoanele impozabile care, in conformitate cu prevederile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire.

Vanzarea autoturismului

Care sunt inregistrarile contabile?

Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt cele specifice vanzarii oricarui bun de capital, respectiv:

1.vanzarea autoturismului:
461 = 758,4427

2.scoaterea din patrimoniu:
% = 213

281 (valoarea amortizata)

658 (valoarea neamortizata).

Pentru vanzarea unui autoturism inregistrat in evidenta contabila drept mijloc fix, NU este aplicabil regimul special special reglementat prin art. 1522 alin. (2) din Codul fiscal,numai la marja de profit  sa aplicati TVA.

Acte normative aplicabile: Art. 1251 alin. (3), art. 143 alin. (2) litera b)O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 O.M.F.P. nr. 3.419/2009

Agentia de turism

O societate de turism din Romania lanseaza pentru perioada iunie - august 2011 o oferta pentru comercializarea unui numar N de bilete de odihna intr-o statiune din Romania.

Pentru biletele vandute conform ofertei, agentia de turism incaseaza pretul anticipat si percepe un comision care include TVA.

Datoria agentiei de turism fata de furnizori de servicii hoteliere reprezinta diferenta dintre suma totala incasata de la clienti si comisionul perceput de agentie.

Inregistrarile contabile:

1. Incasarea anticipata a contavalorii biletelor de odihna:

5121Conturi la banci in lei = 411Clienti

2. facturarea serviciilor contractate

411Clienti = %

401Furnizori

704Venituri din lucrari executate si servicii prestate

4427TVA colectata

3. plata furnizorului de servicii hoteliere

401Furnizori = 5121Conturi la banci in lei

Eliminarea taxei TV

Camera Deputatilor a adoptat tacit marti propunerea legislativa privind eliminarea taxei TV pentru Societatea Romana de Televiziune,se modifica articolul 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune in sensul eliminarii taxei pentru serviciul de televiziune si mentinerea taxei pentru serviciul de radiodifuziune.

A fost adoptata tacit de plen, deoarece termenul de dezbatere stabilit pentru 5 februarie a fost depasit. Senatul este for decizional in acest caz.Astept cu interes votul Senatului...

Cele mai importante modificari aduse de noul Cod al Muncii.

Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003,a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 225, Partea I.Va intra in vigoare de la 01.05.2011
In rezumat,cateva modificari importante:
  1. - Elimina caracterul obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca.
  2. - Introduce criteriile de performanta, stabilite de angajator.
  3. - Absolventii de studii superioare vor face obligatoriu un stagiu la inceput de cariera.
  4. - Angajatii bugetari risca sa nu mai primeasca salarii compensatorii, la concedierile colective.
  5. - Perioada de preaviz se va prelungi la 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere.
  6. - Angajatorii care au un anumit numar de salariati la negru risca chiar si doi ani de inchisoare.
  7. - Perioada de proba ce poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice.
  8. - Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
  9. - Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
  10. - Codul al muncii majoreaza sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii de la 15 la suta la 25 la suta din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
  11. - Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. Totodata, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.
  12. - Este introdusa si notiunea de munca prin agent de munca temporara. Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
  13. - Impune o perioada de 45 de zile de la disponibilizarea colectiva in care angajatorul sa fie obligat sa angajeze aceleasi persoane, pe aceleasi posturi, fara concurs sau perioada de proba.
  14. - Codul  Muncii ii permite angajatorului sa nu justifice motivele pentru care a decis sa reduca sau chiar sa intrerupa temporar activitatea sau sa plateasca, o data pe trimestru, numai 75% din salariul lunar convenit. Cititi aici :Codul Muncii,2011