joi, 21 ianuarie 2010

Declaratia 101 ptr anul 2009

Deoarece a fost introdus impozitul minim in mai 2009,declaratia 101 privind impozitul pe profit se modifica.Redau mai jos modalitatea de completare a declaratiei 101 modificata pentru anul 2009.
INSTRUCTIUNI de completare a formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04
I. Depunerea declaratiei
1. Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit pâna la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator. Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care definitiveaza pâna la data de 25 februarie închiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit, precum si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, din pomicultura si viticultura au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pâna la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au definitivat închiderea exercitiului financiar anterior pâna la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare depun declaratia anuala de impozit pe profit fara a depune formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului de raportare.
În cazul asocierilor fara personalitate juridica, pentru impozitul pe profit datorat de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si retinut de persoana juridica responsabila nu se completeaza si nu se depune declaratia anuala de impozit pe profit.
Contribuabilii care înceteaza sa existe în cursul anului fiscal au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pâna la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.
La completarea formularului se au în vedere prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotarârii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul Ministerului Finantelor Publice si cele ale Comisiei de proceduri fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. ______________________________________
În ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor referitoare la impozitul minim, se vor avea în vedere prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 227/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Hotarârii Guvernului nr. 488/2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 44/2004. În cazul în care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se întocmeste pe acelasi model de formular, înscriind "X" în spatiul special prevazut în acest scop. _____________________________
2. Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune în format hârtie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
II. Completarea declaratiei 1. Perioada de raportare În rubrica "Anul" se înscrie cu cifre arabe anul pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2009). 2. Sectiunea A "Date de identificare a platitorului" În caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit conform legii, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta. În situatia în care declaratia se completeaza de catre împuternicit/reprezentant fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent persoanei ale carei obligatii sunt îndeplinite, precum si datele de identificare a acesteia, iar la rubrica "Functia/Calitatea" din formular se înscrie "Împuternicit". În prima casuta se înscrie prefixul RO, în cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxa pe valoarea adaugata. În rubrica "Denumire" se înscrie denumirea platitorului. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al platitorului.
3. Sectiunea B "Date privind impozitul pe profit" Rândurile 1-10 - se completeaza cu datele corespunzatoare, înregistrate în evidenta contabila a contribuabililor. La rândul 2, "Cheltuieli de exploatare" se înscriu si cheltuiala cu impozitul pe profit, precum si cheltuiala cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal devin platitori de impozit pe profit potrivit art. 107^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. În cazul în care se înregistreaza un rezultat negativ (pierdere), acesta se va înregistra cu semnul "-" (minus).
Rândul 11 - se completeaza cu sumele reprezentând diferente favorabile de curs valutar, rezultate în urma evaluarii creantelor si datoriilor în valuta, înregistrate în contabilitate la data schimbarii sistemului contabil în contul "Rezultatul reportat", ca urmare a retratarii sau transpunerii, si care devin impozabile la data încasarii/platii acestora, pentru perioada retratata sau transpusa. De asemenea, se completeaza si cu sumele reprezentând rezervele care au fost deductibile la determinarea profitului impozabil, devenite impozabile în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (5), alin. (5^1) si alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, acest rând se completeaza si cu sumele reprezentând veniturile care se iau în calcul la determinarea profitului impozabil, conform art. 19 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit prevederilor legale în vigoare pâna la data de 30 aprilie 2005 inclusiv.
Rândul 12 - se completeaza cu sumele reprezentând diferente nefavorabile de curs valutar rezultate în urma evaluarii creantelor si datoriilor în valuta, înregistrate în contabilitate la data schimbarii sistemului contabil în contul "Rezultatul reportat", ca urmare a retratarii sau transpunerii la data încasarii/platii acestora, pentru perioada retratata sau transpusa. Se completeaza si cu cheltuielile de administrare capitalizate în valoarea stocurilor (la data scaderii din gestiune a stocului respectiv), valoarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare si valoarea mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar ramase de recuperat, corespunzator duratei initiale de amortizare, dupa caz. De asemenea, acest rând se completeaza cu sumele reprezentând cheltuielile care se iau în calcul la determinarea profitului impozabil, conform art. 19 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit prevederilor legale în vigoare pâna la data de 30 aprilie 2005 inclusiv.
Rândul 14 - se completeaza cu suma reprezentând amortizarea fiscala determinata conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 15 - se completeaza cu sumele reprezentând cheltuielile cu dobânzile si diferentele de curs valutar, care sunt reportate din anii fiscali anteriori, conform prevederilor art. 23 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste sume vor fi preluate de la rândul 32 din declaratia privind impozitul pe profit depusa pentru anul anterior.
Rândul 16 - se completeaza cu valoarea reprezentând constituirea sau cresterea neta a rezervei legale în perioada de raportare, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 17 - se înscriu din punct de vedere fiscal provizioanele constituite potrivit art. 22 din titlul II din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, altele decât cele care sunt înregistrate pe cheltuieli de exploatare la rândul 2 din formular.
Rândul 18 - se completeaza cu valoarea altor deduceri la calculul profitului impozabil, conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 20 - se completeaza cu veniturile financiare reprezentând dividendele pe care contribuabilul le-a primit de la o alta persoana juridica româna.
Rândul 21 - se completeaza cu valorile corespunzatoare veniturilor neimpozabile, altele decât cele înregistrate la rândul 20, prevazute la art. 20 si 20^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 24 - se completeaza cu sumele reprezentând cheltuielile cu impozitul pe profit înregistrate în evidenta contabila. În cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal devin platitori de impozit pe profit potrivit art. 107^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la acest rând se înscriu si sumele reprezentând cheltuielile cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor înregistrate în evidenta contabila.
Rândul 25 - se completeaza cu cheltuielile cu impozitul pe profitul/veniturile realizat/realizate în strainatate, reflectate drept cheltuiala în evidenta contabila.
Rândul 26 - se înscriu valorile reprezentând cheltuielile reglementate de art. 21 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 27 - se înscrie valoarea cheltuielilor de protocol care depaseste limita prevazuta la art. 21 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 28 - se înscrie valoarea cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat si cu bursele private, efectuate potrivit legii si înregistrate în contabilitate.
Rândul 29 - se înscrie valoarea cheltuielilor cu amortizarea înregistrata în contabilitate.
Rândul 30 - se înscriu toate sumele înregistrate drept cheltuieli în contabilitate, angajate pentru constituirea sau majorarea provizioanelor si a rezervelor, peste limitele sau în alte conditii decât cele prevazute la art. 22 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 31 - reprezinta valoarea cheltuielilor cu dobânzile nedeductibile fiscal, care nu sunt reportate pentru perioada urmatoare, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 32 - reprezinta valoarea cheltuielilor cu dobânzile si cu diferentele de curs valutar aferente anului fiscal de raportare, nedeductibile fiscal pentru anul fiscal curent, dar care sunt reportate pentru perioada urmatoare, potrivit prevederilor art. 23 alin. (2) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 33 - se completeaza cu valoarea cheltuielilor efectuate în scopul realizarii de venituri neimpozabile, cu exceptia celor prevazute la art. 20 lit. c) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 34 - se completeaza cu sumele reprezentând alte cheltuieli nedeductibile, cum sunt: - depasirile limitelor admisibile, stabilite prin dispozitiile art. 21 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor mentionate la lit. a), g), h), i); - cheltuielile prevazute la art. 21 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor mentionate la lit. a), b), i) si p); - alte cheltuieli care nu sunt efectuate în scopul realizarii de venituri impozabile.
Rândul 37 - se completeaza cu sumele reprezentând pierderile înregistrate în perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art. 32 alin. (2) si art. 33 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru tranzactiile efectuate pâna la data de 30 aprilie 2005 inclusiv.
Rândul 38 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare atât din activitatile din România, cât si din cele din surse externe. Nu se includ la acest rând pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 32 alin. (2) si art. 33 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru tranzactiile efectuate pâna la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.
Rândul 40.1 - se înscrie suma rezultata din aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil care se impune cu aceasta cota. Rândul 40.2 - se completeaza cu suma reprezentând impozitul de 5% aplicat asupra veniturilor din activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, în conditiile reglementate de art. 18 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rândul 41.1 - se completeaza cu valoarea cea mai mica dintre urmatoarele doua valori, pe fiecare stat din care se obtin venituri prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa, venituri impuse atât în România, cât si în statul strain, respectiv: 1. suma impozitelor platite direct sau indirect prin retinere la sursa si virate de o alta persoana catre acel stat strain, pentru profiturile sediilor permanente din acel stat sau pentru alte venituri provenite din acel stat, confirmate de documentele ce atesta plata acestora; 2. suma egala cu impozitul pe profit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la: - profiturile impozabile obtinute de sediile permanente din acel stat strain, profituri calculate în conformitate cu prevederile titlului II din Codul fiscal; - celelalte venituri obtinute în acel stat strain. Rândul 41.2 - se înscrie suma ce reprezinta scutirea de la plata a impozitului pe profit realizat din activitatea desfasurata pe durata de existenta a zonei defavorizate etc. Rândul 41.3 - se înscriu sumele ce reprezinta reduceri ale impozitului pe profit, calculate potrivit legislatiei în vigoare, exclusiv deducerea privind sponsorizarea si/sau mecenatul si cu bursele private, efectuate potrivit legii.
Rândul 43 - se înscriu sumele reprezentând cheltuieli cu sponsorizarea si/sau mecenatul în limitele si în conditiile prevazute la art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu bursele private, potrivit legii. ___________________________________________
4. Sectiunea C "Date privind definitivarea impozitului pe profit anual"
4.1. Punctul I se completeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a), alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
Rândul 1 - se preia suma înscrisa la rândul 44, reprezentând impozitul pe profit anual. _____________________________________
Cine completeaza datele din sectiunea C,punctul I.
1) contribuabilii, societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine;
(4) Organizatiile nonprofit ,(5) Contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura ___________________________________________
Rândul 2 - se înscrie suma reprezentând impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabilii obligati la plata acestuia în conformitate cu prevederile legale mai sus invocate. Pentru anul 2009 se va recalcula corespunzator perioadei 1 mai-31 decembrie 2009. Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (4) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu completeaza acest rând, având în vedere faptul ca, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din acelasi act normativ, acestia nu datoreaza impozit minim.
Rândul 3 - se compara suma înscrisa la rândul 1 cu suma înscrisa la rândul 2 si se înscrie suma reprezentând impozitul pe profit datorat la nivelul sumei celei mai mari. La compararea sumelor se vor avea în vedere dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, aprobata prin Legea nr. 227/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora, contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) si alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru definitivarea impozitului pe profit anual, aplica prevederile art. 18 alin. (2) din aceeasi lege prin compararea impozitului pe profit datorat la sfârsitul anului fiscal cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru anul 2009, contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) si alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, determinat în mod corespunzator pentru perioada impozabila respectiva.
Rândul 4 - se înscrie suma reprezentând diferenta de impozit pe profit stabilita de organele de inspectie fiscala pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste în indicatorii din formular.
Rândul 5 - se înscriu sumele reprezentând plati anticipate în contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100. În situatia în care în anul fiscal de raportare sumele au fost corectate prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se vor avea în vedere sumele corectate. ______________________________________________
4.2. Punctul II se completeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
Cine completeaza datele din sectiunea C,punctul II b) contribuabilii, altii decat cei prevazuţi la punctul I, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.Incepand cu anul 2010, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a)."
Rândul 1 - se preia suma înscrisa la rândul 44, reprezentând impozitul pe profit anual.
Rândul 2 - se înscrie suma reprezentând diferenta de impozit pe profit stabilita de organele de inspectie fiscala pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste în indicatorii din formular.
Rândul 3 - se înscriu sumele reprezentând impozitul pe profit datorat, declarate prin formularul 100, pentru trimestrele I, II si III, în anul fiscal de raportare (se vor prelua sumele înscrise la rd. 1, respectiv la rd. 2 din formularul 100). Acest rând se completeaza în situatia în care, pentru trimestrele I, II si III, în anul fiscal de raportare nu se datoreaza impozit minim (rd. 1.1 din formularul 100 nu este completat). În situatia în care sumele au fost corectate prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se vor avea în vedere sumele corectate.
Rândul 4 - se înscrie suma reprezentând impozitul pe profit, declarata prin formularul 100, pentru trimestrul IV, de catre contribuabilii care definitiveaza închiderea exercitiului financiar anterior pâna la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator celui de raportare. În situatia în care suma a fost corectata prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se va înscrie suma corectata.
Rândul 5 - se înscriu sumele reprezentând impozitul minim, declarate trimestrial prin formularul 100 de catre contribuabilii obligati la plata acestuia, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare (se vor prelua sumele înscrise la rd. 1.1, respectiv la rd. 2 din formularul 100). În situatia în care sumele au fost corectate prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se vor avea în vedere sumele corectate.
Rândul 6 - se înscriu sumele reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor declarat pentru anul de raportare prin formularul 100 de catre microîntreprinderile care în cursul anului fiscal devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 107^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare (se vor prelua sumele înscrise la rd. 1, respectiv la rd. 2 din formularul 100). Acest rând se completeaza în situatia în care, pentru trimestrele I, II si III, în anul fiscal de raportare nu se datoreaza impozit minim (rd. 1.1 din formularul 100 nu este completat). În situatia în care sumele au fost corectate prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se vor avea în vedere sumele corectate.
Rândul 7 - se înscriu, pentru anul de raportare, sumele reprezentând impozitul minim, declarate trimestrial prin formularul 100 de catre microîntreprinderile obligate la plata acestuia în conformitate cu prevederile art. 107 alin. (2) si (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si care în cursul anului fiscal devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 107^1 din acelasi act normativ. În situatia în care sumele au fost corectate prin depunerea unei declaratii rectificative (formularul 710 "Declaratie rectificativa"), se vor avea în vedere sumele corectate.
Rândul 9 - se completeaza cu impozitul minim aferent trimestrului IV, prevazut la art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Suma înscrisa la rd. 8 "Diferenta de impozit pe profit" se compara cu suma înscrisa la rd. 9 "Impozit minim pentru trimestrul IV". În functie de rezultatul compararii, suma mai mare se preia la rândul 10 sau 11, dupa caz.
Rândul 10 - se înscrie suma de la rândul 8, în situatia în care se datoreaza impozit pe profit stabilit în conformitate cu dispozitiile titlului II din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv daca suma înscrisa la rândul 8 este mai mare decât suma înscrisa la rândul 9.
Rândul 11 - se preia suma de la rândul 9, în situatia în care suma înscrisa la rândul 8 este mai mica decât suma înscrisa la rândul 9, suma reprezentând impozitul minim aferent trimestrului IV.