Microîntreprinderile a căror cifră de afaceri reprezintă echivalentul sumei de până la 100.000 de euro pentru anul precedent şi care au de la 1 la 9 salariaţi vor putea opta, începând cu 2011, între plata unui impozit pe profit de 16% şi plata unei taxe de 3% din venituri.
*Problemele ce apar aci este cum se pot recupera pierderile fiscale provenite din impozitul minim obligatoriu daca se trece la impunerea fiscala la venituri?
Nu vor avea posibilitatea să opteze între ce două posibilităţi de plată microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, consultanţă şi management.S-a introdus în Codul fiscal o metodă simplificată, care permite alegerea uneia dintre cele două opţiuni.
*Aceasta prevedere este un fel de "a sufla in iaurt", nu se mai permite "salarizarea" mascata prin microintreperindere.
O modificare adusă Codului fiscal se referă la impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a căror natură nu este cunoscută la momentul controlului de către ANAF.
In cazul oricărei persoane fizice care a făcut cheltuieli sau deţine elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar peste 50.000 de lei, decât veniturile declarate, se vor face verificări ale situaţiei fiscale şi dacă se constată că există venituri nedeclarate a căror natură nu este cunoscută, acestea se impozitează cu 16%.
Verificările vor fi făcute pe baza următoarelor metode indirecte,metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimoniului.
Cadrul legal este construit astfel încât se pot efectua verificări pentru orice persoană fizică care va avea o diferenţă semnificativă de peste 50.000 lei,iar în cadrul ANAF va fi creat un departament specializat în vederea monitorizării şi verificării situaţiilor fiscale ale persoanelor fizice.
*insa cum facem cu Constiutia care prevede ca "averea se prezuma a fi licita" si mai ales cum facem cu neretroactvitatea legii ?Probabil se refera la viitor !?.Cred ca se va aplica numai daca exista diferenta la declaratiile de venit pentru anul 2011...cu termen in 2012 !
*exact de aceasta prevedere aveam nevoie cand Romania are "seceta"de investitori si investitii.