marți, 18 august 2009

Debitori diversi

Exemple : 1.dif. de curs favorabile la finalul anului pt. debitele in devize 461 debitori diversi = 765 venituri din dif de curs
2.titluri mobiliare de plasament cedate 461 debitori diversi = 109 actiuni proprii
3.debite reactivate 461 debitori diversi = 754 venituri din creante reactivate
4.creante din imprumuturi pentru obligatiuni emise 461 debitori diversi = 161 imprumuturi din emisiuni de obligatiuni
5.dividende de incasat pt. titluri de plasament 461 debitori diversi = 761 venituri din imobilizari financiare
6.vanzarea elementelor de activ imobilizari 461 debitori diversi = 7583 venituri din vanzarea activelor 461 debitori diversi = 4427 TVA colectata
7.creantele societatii din chirii 461 debitori diversi = 706 venituri din chirii 461 debitori diversi = 4427 TVA colectata
8.achitarea sumelor coparticipantilor 4581 decontari din operatii de participatie-pasiv = 5121 banci lei
9.imputatii fata de terti 461 debitori diversi = 7588 alte venituri din exploatare 461 debitori diversi = 4427 TVA colectata
10.impozit in sarcina debitorilor 461 debitori diversi = 446 alte impozite si taxe
11.diferente nefavorabile de curs aferente debitelor in devize 665 chelt. privind dif. de curs = 461 debitori diversi
12.sconturi acordate debitorilor la incasarea cu anticipatie 667 chelt. cu sconturile acordate = 461 debitori diversi
13.debite incasate prin banca lei 5121 banci lei = 461 debitori diversi
14.debite scazute din evidenta datorita insolvabilitatii debitorilor 654 pierderi din creante = 461 debitori diversi
15. evidenţierea cotei de garanţie reţinută de clienţii externi;
461 debitori diverşi = 4111 Clienti

Cheltuieli fara documente justificative.

Cheltuielile înregistrate în contabilitate, care nu au la bază un document justificativ, potrivit legii, prin care să se facă dovada efectuării operaţiunii sau intrării în gestiune, după caz sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ( Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare).
Nota:
Legea ,deci, RECUNOASTE existenta acestor cheltuieli inregistrate in contabilitate...e penibil sa-i ceri patronatului sa prezinte toate documentele in justificarea avansului pentru plecarile in strainatate in scopul afacerilor sale.Scopul deplasarii e clar...afacerea sa sa prospere.Se aduce un plus, de multe ori ,cu valoare economica mult mai mare decat sumele "fara documente"...insa asa e Fiscul...la venituri "inainte" ,la cheltuieli..."inapoi"...bine totusi ca nu le interzice...poate intelege si GF

Ceva despre Evaluare

Evaluarea este obligatorie in anumite momente cheie din ciclul de viata al intreprinderilor: cand intreprinderea planuieste o dezvoltare majora, sau o reorganizare radicala, cand face obiectul unei achizitii sau fuziuni, in cazul dizolvarii, lichidarii sau falimentului. Evaluarea mai este necesara investitorilor (patroni, parteneri, asociati sau actionari) si administratorilor pentru a cunoaste adevarata valoare a intreprinderilor si care este evolutia acestora. Prin evaluarea intreprinderilor se intelege aplicarea unui set de metode si tehnici - in conditiile respectarii unor proceduri conventionale – avand ca scop determinarea pretului echitabil rezultat din negocierea ipotetica a vanzarii intreprinderii in conditii de piata cunoscute , daca atat vanzatorul cat si cumparatorul ar actiona liberi de orice constrangere , ambii pregatiti, dornici si capabili sa efectueze tranzactia respectiva si fiecare avand o informatie completa pentru fundamentarea deciziei de vanzare si, respectiv, de cumparare.
In general intalnim doua tipuri de abordari: evaluarea activelor si evaluarea afacerii.
I.Evaluarea activelor este considerata mai mult o tehnica contabila decat o tehnica economica de evaluare.
- valoarea activului net contabil Se determina pe baza bilantului contabil prin scaderea valorii datoriilor din valoarea curenta de inventar a activelor.Valoarea activului net contabil este influentata de conventiile contabile folosite, de efectele inflatiei, de masura diferita in care uzura contabila aproximeaza uzura fizica si morala a activelor fizice. Valoarea activului net contabil constituie o componenta a studiului de evaluaresi deseori este considerata cea mai importanta referinta pentru valoarea intreprinderii. - valoarea activului la pretul de inlocuire nou Este utilizat in situatia in care un cumparator potential, poate alege intre a investi in constructia de la zero a unei capacitati noi, sau achizitia unei capacitati existente. Astfel, activele existente sunt evaluate in echivalentul cheltuielilor pe care le-ar presupune replicarea, din nou, respectivei capacitati. - valoarea activului la pret de lichidare Se stabileste prin estimarea valorii care s-ar putea obtine prin vanzarea fara negociere, catre cumparatori care si-ar putea manifesta interesul intr-un interval scurt de timp, la cel mai bun pret oferit de acestia, a activelor intreprinderii. Valoarea de lichidare este cea mai mica evaluare care se poate face unei intreprinderi. Valoarea de lichidare se foloseste si pentru estimarea valorii reziduale, ca parte in procesul de evaluare prin metoda fluxului de numerar.
II.Evaluarea Afacerii.
Scoala anglo-saxona de evaluare a promovat predilect abordarea valorii intreprinderii ca afacere in curs de derulare. In cazul ipoteticei tranzactii are importanta capacitatea intreprinderii de a produce venituri. Vanzatorul renunta la beneficiile sale viitoare din exploatarea intreprinderii in favoarea cumparatorului, care se presupune ca va exploata intreprinderea pe aceleasi linii ale afacerii ca in prezent , fara a opera schimbari fundamentale in obiectul de activitate, dimensiunile activitatii economice sau structura acesteia.
Aceasta abordare se refera la faptul ca valoarea unei intreprinderi este egala cu suma veniturilor nete care se estimeaza ca vor fi produse, prin exploatarea intreprinderii respective, intr-un orizont de timp nedefinit, actualizate la data ipoteticei tranzactii.
Determinarea valorii actuale se face cu ajutorul relatiei: Valoarea actuala = beneficiul actual x 1/ rata de actualizare a)Rata de actualizare estimeaza costul capitalului (rata dobanzii) corectat cu riscul asociat afacerii de a nu produce beneficii prevazute, iar (b)inversul acesteia (1 / rata de actualizare) este cunoscut sub denumirea de factor de capitalizare.Altfel spus, rata de actualizare este egala cu randamentul minim al capitalului pe care investitorul este dispus sa-l accepte. Estimarea veniturilor viitoare, cat si alegerea unei rate de actualizare ridica probleme deosebite si presupune o anumita abilitate bazata pe o buna cunoastere a mediului economic general in care evolueaza intreprinderea in cauza, o buna cunoastere a sectorului de activitate si experienta in evaluare. Factorii care determina rata de actualizare sunt urmatorii:
1.- nivelul randamentului la plasamente lipsite de risc (Rf), cu precadere titluri de tezaur emise de stat; 2.- riscul de piata (Rm - Rf), determinat ca diferenta intre randamentul mediu al tuturor titlurilor de valoare cotate pe pietele de capital si randamentul fara risc; 3.- riscul specific asociat investitiei intr-o anumita intreprindere (β).
E(ROE) = Rf + β x (Rm - Rf)
- β este singurul parametru propriu unei anumite intreprinderi, el indica masura in care riscul de a nu produce beneficiile prevazute este mai mare sau mai mic decat riscul asociat unui portofoliu larg diversificat de actiuni.
In timpul tranzactiilor apar uneori discrepante intre evaluarile cumparatorului si cele ale vanzatorului. Astfel partile pot negocia un acord prin care cumparatorul se obliga sa plateasca ulterior o suma aditionala vanzatorului , daca veniturile sale din exploatarea intreprinderii depasesc intr-o anumita proportie veniturile initial prevazute.
De multe ori utilizarea informatiilor de pe piata in evaluarea intreprinderilor trebuie facuta cu multa prudenta, deoarece acestea pot fi inselatoare.
Valoarea unor tranzactii poate da indicatii derutante pentru evaluator si datorita influentei exercitate de accesul la administrarea intreprinderii.Astfel , valoarea intreprinderii in ansamblu nu poate fi determinata pe baza unor informatii despre tranzactii partiale, decat prin corectarea acestor informatii. Este datoria evaluatorului sa opereze distinctiile si corectiile necesare pe baza analizei atente si intelegerii corecte a situatiei.