sâmbătă, 17 aprilie 2010

Situatiile financiare - Bilantul

Situatiile financiare se intocmesc in termen de 150 zile de la inchiderea exercitiului financiar. Pentru anul 2009, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii, art. 37, alin (2), Raportarea anuala se depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, insotita de dovada predarii situatiilor financiare anuale la oficiul registrului comertului, pentru publicare. Atragem atentia asupra diferentei intre termenul "situatii financiare" si termenul "raportari anuale" Potriviti Legii societatilor comerciale, Legea 31 / 1990, art. 185, alin (1), Consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat ca, in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna la registrul comertului copii pe suport hârtie si in forma electronica sau numai in forma electronica, având atasata o semnatura electronica extinsa, ale situatiilor financiare anuale, insotite de raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si de procesul-verbal al adunarii generale, in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata. In concluzie, - Situatiile financiare anuale se vor depune la Registrul Comertului in termen de cel mult 150 zile de la inchiderea exercitiului financiar, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data adunarii generale. Termenul de 150 zile este necesar pentru respectarea obligatiei de mai jos, privind raportarea anuala. -situatiile financiare anuale care cuprind: 1. bilant (cod 10); 2. cont de profit si pierdere (cod 20); 3. situatia modificarilor capitalului propriu; 4. situatia fluxurilor de trezorerie; 5. note explicative la situatiile financiare anuale. Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40). Situatiile financiare vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca: a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile; b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
- Raportarea anuala (in prezent acelasi lucru cu situatiile financiare) se depune la AFP in termen de 150 zile de la data inchiderii exercitiului financiar, insotita de dovada depunerii la Registrul Comertului a Situatiilor financiare anuale.

Tichete de masa

Pentru semestrul I al anului 2010, incepand cu luna martie, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita conform prevederilor art. 31 alin. (3) teza a II-a si alin. (4) din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata prin Legea nr. 187/2006, si ale prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007, se mentine la nivelul ultimei valori nominale indexate de 8,72 lei.