marți, 15 septembrie 2009

Magazin cu amanuntul si Shaormarie

Intr-o societate comerciala s-a decis de catre administratie sa se imparta activitatile,separat,in doua: 1.activitate de magazin cu amanuntul,si 2.shaormarie. Contabilitatea poate fi tinuta din motive de simplificare in: 1.La magazinul cu amanuntul-contabilitate cu inventar permanent. 2.La shaormarie-contabilitate cu inventar intermitent. Daca la magazinul cu amanuntul,contabilitatea este relativ simpla si cunoscuta(a se vedea in acest sens Monografie-Comert cu amanuntul (Retail) ),la shaormarie contabilitatea in inventar intermitent constituie o solutie care simplifica cu mult evidenta contabila. Shaormaria(denumire data conventional). Pentru inceput se determina gestiunile de: materii prime si materiale auxiliare,bucatarie,vanzare. Daca exista 3 gestionari este ideal,daca societatea nu-si permite,poate ca raspunderea sa o detina numai un singur gestionar.Oricum este bine ca raspunderea gestiunilor sa fie colectiva.Sigur ca intre gestiunea de materii prime/auxiliare si bucatarie trebuie sa stea bonul de consum de eliberare a materiilor prime;la bucatarie,retetare de preparate iar la vanzare, nota de transfer produse finite eliberate de bucatarie.Stocul se tine de catre gestionari pe baza fiselor de magazie. Inventarul se face la magazia de materii prime/auxiliare si bucatarie .Trebuie cu necesitate si obligatoriu sa fie efectuat inventarul la sfarsitul lunii pentru a se determina cantitatile consumate,cat si cele ce mai sunt in diferite faze de preparare la bucatarie.Bucataria,e bine ca la sfarsitul lunii ,sa nu mai detina semipreparate sau materii prime.Daca materiile prime exista se returneaza gestinii de materii prime in vederea simplificarii inventarierii. La inventar,produsele semifabricate sau finite aflate la bucatarie, se vor "transforma " in echivalent materii prime pentru ca inventarul sa fie la acelasi numitor comun. Exemple de contabilizare(exemplu simplificat): -Cumparare de materii prime.(NIR+Factura furnizor,fisa de magazie,registrul stocurilor) 601,602-401=4000 lei (evidenta cantitativ-valorica sau numai valorica in conditiile Registrului de Stocuri) 4426-401=760 lei

-Plata furnizorului de materii prime

401-5311/5121/542=4760 lei

-Preparare: 100 portii la 40 lei/buc-Retetar Portii. 345-711=4000 lei -> 100 portii,nota de predare primire/bon de consum/Situatia produselor finite;atentie (Bon Consum ->nu se contabilizeaza!exista aceasta operatiune (601-301).Se opereaza numai in fisele de magazie) -Vanzare-bon casa de marcat/monetar /Situatia vanzarilor de produse finite. 5311-701=5105.04 lei ->90 de portii 67.50 lei/buc 5311-4427=969.96 lei -scaderea gestiunii. -nota de contabilitate 711-345=3600 lei -> 90 portii la 40 lei/buc -inventar-lista de inventar (sf.lunii) materii prime: 10 portii se "transforma" in echivalent materii prime sau auxiliare. 301,302-601,602 =400 lei TVA-decont 4427-4426=760 lei 4427-4423=209.96 lei Inchidere venituri-cheltuilei in luna "n"-nota de contabilitate 121-601,602 =>(4000-400)=3600 lei 711-121=>(4000-3600)=400 lei 701-121=5105.04 lei ____________________ sold creditor ct.121=>1905.05 lei-400 lei(variatia stocului)=1505.04 lei Profitul este format ca urmare a diferentei de vanzari de la 40 lei/buc(fara TVA) la 56.72xx lei(fara tva)=16.72xx lei/buc * 90 portii vandute=1505.04 lei ____________________________________________ In luna urmatoare n+1: 601,602-301,302 = 400 lei -sold inventar-nota de contabilitate -Vanzare 10 portii la 67.50 lei/buc-bon de casa/monetar 5311-701=567.23 lei 5311-4427=107.77 lei scaderea gestiunii-nota de contabilitate 711-345 = 400 lei (se opereaza in fisele de magazie) TVA-decont 4427-4423=107.77 lei Inchidere venituri-cheltuilei-nota de contabilitate 121-601,602=400 lei 701-121=567.23 lei 121-711=400 lei ________________________ sold creditor ct.121 luna n+1=(sold precedent creditor 1905.04 lei+567.23 lei-(400 lei+400 lei)=1672.27 lei ______________________________________________ Profitul este format ca urmare a diferentei de vanzari de la 40 lei/buc(fara TVA) la 56.72xx lei(fara tva)=>16.72xx lei/buc * (90 portii vandute luna "n" +10 portii vandute luna n+1)=1672 lei ______________________________________________ Activitatile nu trebuie sa fie separate in contabilitate intr-un fel deoarece magazinul cu amanuntul "ruleaza" cu conturile 371,378,607,707 iar shaormaria cu 601,602,301,302,701.Pentru analiza si control se determina diferentele intre 707 si 607 si respectiv 601,602 si 701. A se vedea si Contul 711,pentru alte detalii postarea Warehouse -Depozitul de marfa