marți, 18 octombrie 2011

Denumirea unei societati comerciale

Denumirea unei societati comerciale reprezinta principalul atribut al acesteia si unul dintre elementele de distinctie fata de celelalte societati.

Conform reglemetarilor legale in vigoare nu se pot constitui, respectiv nu pot functiona, doua sau mai multe societati comerciale avand aceeasi denumire.

Denumirea unei societati comerciale se face la nivel national ( pe intreg teritoriu al Romaniei ).

In situatia in care doriti sa schimbati denumirea societatii dvs, important este de stiut faptul ca vechea denumire nu va mai apartine, putand fi rezervata de catre orice alta persoana (inclusiv de dvs. daca doriti sa o pastrati ).

In vorbirea curenta societatile comerciale folosesc expresii precum „marca/sigla inregistrata” sau „logo propriu” pentru a desemna originalitatea unui produs sau a unui serviciu.

Din punct de vedere juridic, termenii „sigla” si „logo” nu se regasesc in nici un act normativ. Din acest considerent este gresit sa afirmi (d.p.d.v. tehnic) ca o societate este proprietara unei sigle protejate. Legislatia in materie de proprietate industriala, respectiv Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, face referire doar la inregistrarea unei marci atunci cand desemneaza o denumire ce poate fi sau nu insotita de un element figurativ.

Aceeasi confuzie se poate realiza si in cazul brand-ului. Un brand nu poate fi supus unei
protectii juridice, intrucat lista produselor si serviciilor nu se poate inregistra; protectie nu poate fi
conferita decat denumirii si/sau elementului figurativ care insoteste anumite produse sau servicii.

Pentru a evita astfel de confuzii este indicat sa apelati la societati specializate in
inregistrari marci, brevete sau inventii, care sa va reprezinte la Oficiul de Stat pentru Inventii si
Marci.