vineri, 15 ianuarie 2010
Al Capone redivivus
Angajatii ANAF vor avea norma de firme controlate, potrivit unui ordin semnat de noul ministru al Finantelor. Portareii vor primi in continuare procente din amenzile pe care le vor aplica. Investitorii straini- pana de curand considerati motorul de dezvoltare al economiei, au devenit suspectii de evaziune numarul unu.
Strategia Finantelor Publice in perioada 2010-2013 arata ca Fiscul va face si mai grea viata contribuabililor. Documentul, adoptat prin ordin al ministrului pe 5 ianuarie, deci la inceputul mandatului lui Sebastian Vladescu a fost publicat pe site-ul institutiei.
Pentru cresterea veniturilor bugetare- in absenta unor majorari de taxe si in conditiile unor cheltuieli sociale si cu aparatul administrativ pe care economia nu le poate finanta- se prevede intetirea controalelor.
Indicator de performanta pe cap de portarel: 23 de firme controlate
La capitolul administrarea finantelor publice, documentul prevede indicatori de “performanta” pentru inspectorii din ANAF si Garda Financiara. Fiecare are norma: 23 de firme controlate sau 41 de persoane fizice in 2009. Numarul de controale trebuie sa creasca de la an la an, pentru a se ajunge, in 2013, la 26 de firme si 44 de persoane fizice.
Angajatii statului iau bani din amenzile pe care le dau firmelor
Cresterea numarului de taxe “coexista” cu alta prevedere, care nu a fost eliminata: plata stimulentelor pentru amenzi. O cota de pana la 25% din amenzile aplicate, dar si din impozitele restante recuperate se duce, nu la buget, ci la dispozitia institutiilor de control, de unde este impartita angajatilor.
Criterii de acordare a stimulentelor sunt stabilite in mod netrasparent, de sefi. Introducerea stimulentelor a fost justificata de faptul ca acestea constituie o forma de reducere a tentatiilor de a lua spaga, insa reprezentantii din mediul privat se plang de efectele inverse: controale si amenzi abuzive, pentru ca “organul” sa incaseze venituri suplimentare.
Portarelul a gresit, nu-l sanctioneaza nimeni !
In plus, angajatii statului nu sunt responsabili pentru masurile gresite pe care le dispun. Pentru a fi sanctionati, este nevoie de o decizie a instantei in acest sens, insa, majoritatea contestatiilor sunt formulate de contribuabili impotriva institutiilor, nu a agentilor.