miercuri, 20 ianuarie 2010
Impozitul pe dividende
Dividendele reprezinta cota-parte din profitul obtinut de societatile comerciale ce se va plati fiecarui actionar sau asociat, in raport de cota de participare la capitalul social varsat.
Dividendele, conform Codului Fiscal, reprezinta o distribuire in bani sau in natura efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la aceea persoana juridica, exceptand cazurile:
1.distribuirea de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica;
2.distribuirea in bani sau in natura efectuata in legatura cu rascumpararea titlurilor de participare la persoana juridica, alta decat rascumpararea ce face parte dintr-un plan de rascumparare ce nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica;
3.distribuirea in bani sau in natura efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
4.distribuirea in bani sau in natura efectuata in legatura cu reducerea capitalului social constituit efectiv de participantii la persoana juridica.
Din punct de vedere juridic si fiscal, dividendele sunt reglementate de Codul Fiscal si Legea 31/1990 privind societatile comerciale.
Dividendele sunt impozitate prin procedeul retinerii la sursa, obligatia calcularii, declararii, retinerii si virarii impozitului pe dividende revenind persoanei juridice distribuitoare a dividendelor.
Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata dividendelor. Daca dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste la bugetul de stat pana pe 25 ianuarie a anului urmator.
Dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana se impoziteaza cu 10% conform Codului fiscal.
Dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana sau catre un nerezident persoana juridica, daca beneficiarul detine minim 15% (dupa 01 Ianuarie 2007), respectiv 10% (incepand cu 01 Ianuarie 2009), din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii, suporta un impozit de 0% conform Codului fiscal.
Dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana fizica romana sau catre un nerezident persoana fizica se impoziteaza cu 16% conform Codului fiscal.
Inregistrarile contabile privind transferul rezultatului exercitiului in rezultatul reportat:
129 "Repartizarea profitului" = 117 "Rezultatul reportat"
Distribuirea profitului in dividende catre asociati:
117 "Rezultatul reportat" = 457 "Dividende de plată"
Evidentierea impozitului pe dividende si plata dividendelor"
457 "Dividende de plată" = %
446 "Alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate" (impozitul pe dividente)
512 "Conturi curente la bănci" (dividende nete = dividende brute - impozit pe dividende)
Plata impozitului pe dividende:
446 "Alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate" = 512 "Conturi curente la bănci"