luni, 27 iulie 2009

Contabilitatea in 2 cuvinte

Nu exista debit fara credit(in contabilitatea in partida dubla). Nu exista sume inafara debitului sau a creditului. Conturile,in general, sunt de 2 feluri: de activ si de pasiv. Activul exprima averea,mijloace,alocari si pasivul,obligatii,surse,numai si numai fata de continutul activului(adica nu pot avea obligatii sau surse inafara activului,si invers)
Activul este intotdeauna egal si numai egal cu pasivul si invers. Conturile de activ incep prin a se debita,cele de pasiv,invers,prin a se credita.
Conturile sunt grupate in clase(prima cifra);grupe(primele doua cifre) si conturile propriu-zise(trei sau 4 cifre)dupa cum urmeaza:
clasa 1-Capitaluri, toate sunt pasive cu exceptia celor ce au cifra 9 care sunt de activ
clasa 2-Imobilizari, toate sunt de activ cu exeptia celor ce contin cifra 9 care sunt de pasiv
clasa 3-Stocuri, toate sunt de activ cu exceptia celor ce contin cifra 9 care sunt de pasiv
clasa 4- Creante si Datorii, se imparte in 2 categorii: a) exprima creante-sunt toate de activ cu exeptia celor ce contin cifra 9 care sunt de pasiv b)exprima datorii,sunt toate de pasiv cu exceptia celor ce contin cifra 9 care sunt de activ
clasa 5 -Trezoreria,toate sunt de activ cu exeptia celor ce contin cifra 9 care sunt de pasiv
clasa 6-Cheltuieli, toate sunt de activ,fara exceptie
clasa 7-Venituri, toate sunt de pasiv,fara exceptie.
Important :
Toate conturile care incep,sau au in componenta titlului cuvantul:"amortizari' sau "provizioane" sunt de PASIV
Clasele 1-5 sunt bilantiere (form.10) si are o foarte mare importanta soldul lor, iar clasele 6 si 7 sunt de gestiune externa folosite la anexa 2(form.20) de la bilant si are importanta totalul sumelor debitoare sau creditoare.
Cifra 9 (a treia) arata ca sunt operatiuni contrare grupei contului. Cifra 9 (a doua) arata Provizioane (exceptie gr.28)
Grupe(primele doua cifre)
Cifra a 2-a exprima fenomenul economic al contului.
Cifra a 2-a de la 0 -7. Ex cheltuieli/venituri : 0-5 - exploatare 6- financiare 7-exceptionale 8-provizioane,amortizari
Atentie : Clasa 3 NU face parte din aceste reguli,dar accepta semnificatia cifrei 9 in pozitia a 2-a,ex.gr.39-ajustari,si cifra 8 in pozitia 3 exprima o ajustare(rol pasiv) ex.308,348,368,378,388 exceptie 358
Semnificatia cifrei 8 si 9 in pozitia a 2-a in cont (exceptie clasa 3 ) exprima alte fenomene economice ce NU au legatura cu semnificatia economica a contului. grupele:28,29,39,49,59 Nu genereaza fluxuri de trezorerie, corespund la cheltuieli cu grupa 68 si la venituri cu grupa 78
Concluzie:
-Conturile ce au in componenta cifra 6 sunt financiare.
-mare atentie la conturile ce contin cifrele 8 si mai ales 9 !!!
clasa 8 -conturi inafara bilantului ,sunt de evidenta si control ,nu au o dubla reprezentativitate
clasa 9 - conturi de gestiune,nu sunt bilantiere,ele ajuta la calcule privind costurile de productie.
In principiu: Se urmareste fluxul material si concomitent,dar in sens invers ,fluxul financiar. Un bun intrat sau iesit genereaza concomitent si o obligatie respectiv o creanta financiara(flux de trezorerie).
La clasele 2 (partial) si 3,la iesire, se face si descarcarea din gestiune cu costul de achizitie a bunului,metodele cunoscute : PMB ,fifo,etc