luni, 27 iulie 2009

ACCA,CFA vs CECCAR

Daca vrei sa iti dezvolti o cariera in domeniile audit, finante, contabilitate, vei auzi cu siguranta 2 acronime: ACCA si CFA. Asta pentru ca tot mai multi angajatori cer aceste certificari pentru pozitii cum ar fi: Contabil, Financial Accountant, Auditor junior, Auditor senior, Auditor Intern, Reporting Accountant, Controlor financiar, Contabil sef si lista poate continua. La o cautare dupa “ACCA” pe doar 2 portaluri de joburi gasim peste 50 de pozitii care includ aceasta cerinta.

De ce ar trebui sa le cunosti inca din studentie? Pentru ca obtinerea acestor certificari dureaza destul de mult si cu cat le incepi mai repede, cu atat sansele sa evoluezi mai rapid in aceste trei domenii cresc. Un alt motiv ar fi ca o parte din angajatori acopera investitia necesara certificarii si acest aspect ar putea influenta alegerea primului tau job.

Ce este ACCA?

ACCA este o organizatie profesionala cu sediul in Marea Britanie, avand o traditie de peste 100 de ani, care si-a inceput activitatea in anul 1904 ca asociatie a contabililor londonezi si s-a extins la nivel international, devenind in 1996 Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Aceasta organizatie este recunoscuta de statele membre ale Uniunii Europene si de Organizatia Natiunilor Unite.

In prezent, ACCA este cea mai importanta organizatie mondiala a profesionistilor contabili, care numara peste 320.000 de membri si studenti din 160 de tari, avand o retea de 70 de birouri in toata lumea. Prin programele sale de pregatire, care sunt in concordanta cu Standardele Internationale de Educatie emise de IFAC (International Federation of Accountants), prin reputatia, influenta si dimensiunea sa, ACCA a devenit liderul mondial al formarii profesiei contabile. Asemenea mediului universitar, ACCA ofera 2 categorii de programe: pentru formarea profesionala initiala completa sau punctuala pe anumite teme si formarea continua dupa certificare, care este obligatorie pentru mentinerea acesteia. Programul de pregatire oferit de ACCA asigura cunostintele si aptitudinile necesare unui profesionist contabil, capabil sa raspunda celor mai mari exigente ale practicii economice.

Incepand din 2007, in concordanta cu noile cerinte impuse de globalizarea profesiei contabile, ACCA introduce o noua schema de pregatire si certificare (ACCA2007), care a cuprins 2 parti: ACCA Business si ACCA Professional. Programul de master "Contabilitatea afacerilor" se incadreaza in strategia promovata de ACCA de parteneriat cu mediul academic, pentru implementarea noii scheme de pregatire si certificare ACCA2007.

Ce este CFA ?

« Chartered Financial Analyst » este un titlu profesional ce se acorda de catre CFA Institute, din Statele Unite, si este cea mai inalta calificare pentru profesionistii in investitii. In special in Statele Unite si in Canada, gradul CFA este de regula o conditie pentru o pozitie de top in administrarea fondurilor de pensii, fondurilor de investitii etc. Asociatia CFA Institute are peste 80.000 de membri, in 125 de tari, cu 131 de asociatii locale afiliate.

CECCAR? no comment !