luni, 15 iunie 2009
Erori constatate dupa inchiderea exercitiului financiar
In 2009, dupa depunerea situatiilor financiare, s-a constat ca este emisa, in mod eronat, o factura de prestari servicii in anul 2008 in valoare totala de 1.190 lei, din care TVA = 190 lei (19%).
* inregistrarea facturii de stornare in anul 2009:
1174 = 4111 1.000
„Rezultatul reportat provenit „Clienti“
din corectarea erorilor contabile“
* inregistrarea stornarii taxei pe valoarea adaugata, prin formula contabila, in rosu:
4111 = 4427 190
„Clienti“ „TVA colectata“
* inregistrarea corectarii impozitului pe profit inregistrat in plus in anul 2008:
1.000 x 16% = 160 lei
441 = 1174 160
„Impozitul pe profit“ „Rezultatul reportat provenit
din corectarea erorilor contabile“
Atentie
In cazul in care, prin corectarea unei erori contabile, societatea ar fi realizat pierdere contabila reportabila, iar in anul 2009 societatea realizeaza profit contabil, in primul rand se va avea in vedere acoperirea pierderii obtinute din corectarea erorii din anii anteriori si apoi diferenta se repartizeaza pe alte destinatii.
Cum inregistram erorile contabile?
Inregistrarea in contabilitate a efectelor erorilor constatate, aferente exercitiilor anterioare, se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
Prin corectarea acestora nu trebuie sa modificam situatiile financiare ale perioadelor respective. In acest sens, informatiile comparative din situatiile financiare nu trebuie
ajustate. In notele explicative vom prezenta influenta corectiilor asupra pozitiei financiare, performantei financiare si modificarii pozitiei financiare.
Aceste erori le vom corecta pe seama rezultatului reportat in exercitiul financiar in care s-au descoperit, dar nu produc ajustarea situatiilor financiare comparative, ci numai prezentarea lor in notele explicative.
In contabilitate, corectarea erorilor aferente perioadelor precedente se face pe seama rezultatului reportat, utilizand contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile“. Acesta este un cont bifunctional.