duminică, 14 iunie 2009
Analiza cost-beneficiu
Modalitate de evaluare a unei achizitii sau a unui proiect din punct de vedere al eficientei economice. In esenta, consta in compararea costurilor totale cu beneficiile exprimate in termeni financiari. Costurile trebuie sa includa atat costul cu achizitia echipamentului, costurile de operare (mentenanta, instruirea utilizatorilor, consumabile etc.), dar si costul de oportunitate.
Beneficiile pot fi cuantificabile (profit, reducerea pierderilor), dar pot fi si unele beneficii mai greu de cuantificat. De exemplu, reducerea stresului, imbunatatirea reputatiei sau cresterea satisfactiei angajatilor sunt mai greu de transpus in valori banesti.
Analiza cost-beneficiu este esentiala in managementul riscurilor, in etapa de control al riscurilor. Decizia de a investi in masuri de reducere a riscurilor trebuie facuta numai prin metoda analizei cost-beneficiu. De exemplu, riscul de pierdere a produselor din cauza unui incendiu poate fi controlat fie prin cumpararea unei asigurari, fie prin intalarea unui sistem automat de stingere a incendiilor. Se pun in balanta costurile cu cele doua tipuri de masuri pe timp de un an, apoi beneficiile obtinute (in functie de rezultatele analizei de risc) si se ia decizia optima.