duminică, 10 ianuarie 2010

Majorarile de intarziere

Conform Codului de Procedura Fiscala al Romaniei pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere. In prezent nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere si se aplica asupra sumei impozitului sau taxei datorate si neachitate la scadenta.
Totusi nu se datoreaza majorari de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Se datoreaza majorari de intarziere si pe perioada pentru care au fost acordate inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante. Astfel daca data scadentei este 25.07 iar plata s-a efectuat in 01.08 se datoreaza majorari de intarziere pentru 7 zile.
In cazul in care se stabilesc diferentele suplimentare de impozite si taxe rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, majorarile de intarziere se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei impozitului sau taxei pentru care sa stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Un lucru de remarcat este acela ca daca diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza majorari de intarziere pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia inclusiv. In cazul platilor efectuate de contribuabil prin decontare bancara si nedecontate de catre banca in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului contribuabilului, fiscul va calcula majorari de intarziere, dupa termenul de 3 zile. In acest caz contribuabilul se poate indrepta pentru recuperarea pagubei impotriva unitatii bancare respective.
In cazul impozitelor si taxelor stinse prin compensare, majorarile de intarziere se calculeaza pana la data stingerii inclusiv, astfel:
* pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare
* pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent
* pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire (este cazul solicitarilor de rambursare a TVA-ului prin decontul de TVA).
In cazul in care pentru un contribuabil s-a deschis procedura insolventei, fiscul nu va mai calcula majorari de intarziere pentru impozitele si taxele nascute anterior sau ulterior datei deschiderii procedurii. In cazul in care contribuabilul solicita la rambursare sau restituire sume pe care fiscul nu le ramburseaza sau restituie in termenul legal, poate solicita dobanda de 0,1%/zi, din ziua urmatoare expirarii termenului. Termenul legal este de 60 zile de la data comunicarii deciziei de impunere pentru sumele rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice si de 45 de zile de la inregistrare pentru orice alte sume.