duminică, 10 ianuarie 2010

Incasarile si platile in numerar in lei intre persoane juridice

Pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale operatiunile de incasari si plati in numerar in lei intre persoanele juridice sunt limitate. Aceste limitari au fost impuse de OG nr. 15 / 1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare.
Conform acestei ordonante persoanele juridice pot efectua plati in numerar in lei doar in urmatoarele situatii:
- plata salariilor si a altor drepturi de personal;
- alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
- plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei.
Se excepteaza de la plafonul zilnic maxim de 10.000 lei:
- depunerile de numerar facute de persoane juridice in conturile furnizorilor de bunuri si servicii, in baza documentelor justificative legal intocmite;
- cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens de catre salariatii aflati in deplasare;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.
Astfel sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Totusi se pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii astfel: 5.000 lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar (prin ordin de plata, card, cec, bilet la ordin, etc.).
Se pot plati in numerar facturi a caror valoare este mai mare de 10.000 lei doar catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry (conform Codului Consumului). Astfel persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 10.000 lei catre acest tip de magazine: 10.000 lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar (prin ordin de plata, card, cec, bilet la ordin, etc.).
Incasarile zilnice in numerar ale unui agent economic sunt neplafonate, respectand regula ca nu se poate incasa mai mult de 5.000 lei de la o singura persoana juridica.
In plafonul zilnic maxim de 10.000 lei intra si avansurile acordate angajatilor proprii pentru aprovizionari diverse.
Ca remarca, asociatiile de proprietari constituite ca entitati cu personalitate juridica, in relatiile cu alte persoane juridice, vor aplica si ele aceste limitari.
Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercita profesii libere (avocatii, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii fiscali, evaluatorii, auditorii, notarii, etc.), producatorii agricoli, persoane fizice nu aplica aceste limitari.