miercuri, 16 decembrie 2009

Evaluarea structurilor situatiilor financiare

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de profit si pierdere. Aceasta presupune alegerea unei anumite baze de evaluare.
Bazele de evaluare sunt diverse fiind utilizate in situatiile financiare in multiple combinatii si grade de utilizare. Ele includ urmatoarele:
a) Costul istoric.
Conform acestei baze de evaluare rezulta ca:
Activele sunt inregistrate la suma in numerar sau echivalent de numerar platita in momentul cumpararii lor sau la valoarea justa a sumei platite in momentul cumpararii.
Datoriile sunt inregistrate la valoarea echivalentelor obtinute in schimbul obligatiei sau, in anumite imprejurari, la valoarea ce se asteapta sa fie platita in numerar sau echivalent de numerar pentru a stinge datoriile, in cursul normal al afacerilor.
b) Costul curent.
Conform acestei baze de evaluare rezulta ca:
Activele sunt inregistrate la suma in numerar sau echivalent in numerar care ar trebui platita, daca acelasi activ sau unul asemanator ar fi achizitionat in prezent.
Datoriile sunt inregistrate la valoarea neactualizata a numerarului sau echivalentului de numerar, necesara pentru a deconta in prezent obligatia.
c) Valoarea realizabila (de decontare).
Conform acestei baze de evaluare rezulta ca:
Activele sunt inregistrate la suma in numerar sau echivalent de numerar, care poate fi obtinuta in prezent prin vanzarea normala a activelor. Datoriile sunt inregistrate la valoarea lor de decontare; aceasta reprezinta valoarea neactualizata in numerar sau echivalent de numerar, care trebuie platita pentru a achita datoriile in cursul normal al afacerilor.
d) Valoarea actualizata.
Conform acestei baze de evaluare rezulta ca: Activele sunt inregistrate la valoarea actualizata a viitoarelor intrari nete de numerar, care urmeaza a fi generate in derularea normala a activitatii intreprinderii.
Datoriile sunt inregistrate la valoarea actualizata a viitoarelor iesiri de numerar, care se asteapta sa fie necesare pentru a deconta datoriile, in cursul normal al afacerilor.
Baza de evaluare cel mai frecvent adoptata de intreprinderi in evaluarea situatiilor financiare este costul istoric.