a) bilantul;
b) contul de profit si pierdere;
c) o situatie care sa reflecte fie:
- toate modificarile capitalurilor proprii; fie
- modificarile capitalurilor proprii, altele decat acelea provenind din tranzactii de capital cu proprietarii si distribuiri catre proprietari;
d) situatia fluxurilor de numerar;
e) politicile contabile si notele explicative.
Intreprinderile pot sa prezinte, in afara situatiilor financiare, o analiza financiara efectuata de conducere care descrie si explica caracteristicile principale ale performantei financiare si pozitiei financiare ale intreprinderii, precum si principalele incertitudini cu care se confrunta.
Un astfel de raport poate include o analiza a:
a) principalilor factori si influente care determina performanta, inclusiv a modificarilor mediului in care intreprinderea isi desfasoara activitatea, reactiei intreprinderii la modificarile respective si efectul acestora, precum si a politicii de investitii pentru a mentine si imbunatati aceste performante, inclusiv politica de dividende;
b) surselor de finantare ale intreprinderii, politicii de indatorare si politicilor de gestionare a riscului;
c) punctelor forte si resurselor intreprinderii a caror valoare nu este reflectata in bilant conform Standardelor Internationale de Contabilitate.
Situatiile financiare trebuie sa indeplineasca si sa respecte anumite rigori si caracteristici cum ar fi:
a) Situatiile financiare trebuie sa prezinte fidel pozitia financiara si fluxurile de numerar ale unei intreprinderi. Prezentarea fidela este realizata prin conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile, sub toate aspectele semnificative.
O prezentare fidela solicita:
- alegerea si aplicarea politicilor contabile adecvate;
- prezentarea informatiilor, inclusiv a politicilor contabile intr-o maniera care ofera informatii relevante, credibile, comparabile si inteligibile;
- furnizarea de informatii suplimentare atunci cand este cazul.
b) Conducerea trebuie sa aleaga si sa aplice politicile contabile ale
unei intreprinderi, astfel incat situatiile financiare sa fie conforme cu toate cerintele fiecarui Standard International de Contabilitate aplicabil.
Atunci cand nu exista cerinte specifice, conducerea trebuie sa adopte politici care sa asigure furnizarea de informatii de catre situatiile financiare, informatii care sa fie:
-relevante pentru nevoile utilizatorilor la luarea deciziilor;
-credibile in sensul ca:
a) reprezinta fidel rezultatele si pozitia financiara a intreprinderii;
b) reflecta substanta economica a evenimentelor si tranzactiilor
si nu doar forma juridica;
c) sunt neutre, adica nepartinitoare;
d) sunt prudente;
e) sunt complete sub toate aspectele semnificative.
La intocmirea situatiilor financiare, conducerea trebuie sa evalueze capacitatea intreprinderii de a-si continua activitatea. Situatiile financiare trebuie intocmite pe baza continuitatii activitatii, cu exceptia cazului in care conducerea fie intentioneaza sa lichideze intreprinderea sau sa inceteze activitatea, fie nu are o alta alternativa.
Atunci cand, la efectuarea evaluarii, conducerea are cunostinta de incertitudini semnificative legate de evenimente sau conditii care pot cauza indoieli semnificative asupra capacitatii intreprinderii de a-si continua activitatea, incertitudinile respective trebuie evidentiate.
Intreprinderea trebuie sa-si intocmeasca situatiile financiare folosind contabilitatea de angajamente, cu exceptia informatiilor privind fluxurile de numerar. In baza contabilitatii de angajamente, tranzactiile si evenimentele sunt recunoscute atunci cand apar (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentele de numerar sunt incasate sau platite), sunt inregistrate in evidentele contabile si sunt raportate in situatiile financiare ale perioadelor la care se refera.
Consecventa prezentarii.
Modul de prezentare si clasificare a elementelor in situatiile financiare trebuie mentinut de la o perioada la alta cu exceptia cazului cand:
- o schimbare semnificativa in natura activitatii intreprinderii sau o analiza a prezentarii situatiilor financiare demonstreaza ca schimbarea respectiva va avea ca rezultat o prezentare mai adecvata a evenimentelor si tranzactiilor;
- o schimbare a prezentarii este ceruta de un Standard International de Contabilitate.
Prag de semnificatie si agregare.
Fiecare element semnificativ trebuie prezentat separat in situatiile financiare. Valorile nesemnificative trebuie agregate cu valorile de natura sau functie similara si nu trebuie prezentate separat.
Compensare.
Activele si datoriile nu trebuie compensate, cu exceptia cazului in care compensarea este ceruta sau permisa de un alt Standard International de Contabilitate. Elementele de venituri si cheltuieli trebuie compensate atunci si doar atunci cand:
- un Standard International de Contabilitate cere sau permite acest lucru;
- castigurile, pierderile si cheltuielile aferente provenind din aceeasi tranzactie sau eveniment sau din tranzactii si evenimente similare nu sunt semnificative. Astfel de valori trebuie agregate.