luni, 30 noiembrie 2009
Reducerile comerciale si financiare
Ce sunt si cum se inregistreaza reducerile comerciale/ financiare?
Reducerile pot avea caracter comercial sau financiar. Este important de stiut caracterul reducerii, deoarece in contabilitatea financiara inregistrarea este diferita.
I .Reducerile cu caracter comercial imbraca urmatoarele forme:
Rabatul este o reducere de pret acordate de furnizor clientului pentru unele defecte de calitate dar care nu fac marfa nerambursabila sau neconforma cu caracteristicile marfurilor prevazute in contract.
Remiza este o reducere acordata asupra pretului de vanzare convenit, in functie de importanta cantitatii vandute (remize de cantitate) sau de rolul de revanzator a clientului (remize de revanzare). Se calculeaza in general prin aplicarea unui procent asupra pretului de vanzare.
Risturnul reprezinta o reducere de pret calculata asupra ansamblului de operatiuni efectuate cu acelasi partener (client) pentru o anumita perioada convenita de comun acord pentru care s-a depasit valoarea contractata. Se utilizeaza pentru a mentine relatia cu partenerii si pentru asigurarea continuitatii.
Potrivit O.M.F.P. nr. 306/2002 Sectiunea 3 “Tratamente contabile” pct. 3.1. lit. a) …
“Costul de achizitie al unui bun este egal cu pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport – aprovizionare si alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea in stare de utilizare sau intrarea in gestiune a bunului respectiv.
Reducerile comerciale si alte elemente similare acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie.”
Prin urmare reducerile comerciale se contabilizeaza numai daca acestea se acorda ulterior printr-o factura distincta si NU prin factura initiala in care caz ele se au in vedere in sensul ca in contabilitate se inregistreaza netul comercial, acesta reprezentand valoarea initiala mai putin reducerea acordata.
In situatia in care, ulterior facturarii initiale, vanzatorul acorda clientului reduceri de pret, conform clauzelor contractuale, acestea se cuprind intr-o factura ulterioara in rosu, care se inregistreaza in contabilitate astfel:
% = 401 - sumele in rosu
3xx sau 6xx
4426
II. Reducerile cu caracter financiar se acorda pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate si se numesc sconturi de decontare.
Reducerea financiara reprezinta o facilitate la plata care indiferent de momentul acordarii/obtinerii ei (odata cu marfurile sau ulterior) nu influenteaza pretul acestora si reprezinta cheltuieli financiare pentru vanzator (cont 667) si venituri financiare pentru cumparator (cont 767).
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, conform art. 137 alin. 3 lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal:
“ nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata urmatoarele: rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor”.
De asemeni, potrivit art. 138 lit. c), baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata se ajusteaza in situatia in care reducerile de pret prevazute la art. 137 alin. 3 lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, precum si in cazul majorarii pretului ulterior livrarii sau prestarii.
Referitor la termenul de discount acesta are inteles de reducere care poate fi de natura comerciala (imbracand forma de rabat, remiza sau risturn) sau financiara (scont de decontare)