joi, 22 octombrie 2009
Contabilitatea la restaurante si catering
FIRMA DE CATERING
achizitia marfii
% = 401
301
302
4426
achizitia mafii care nu se prelucreaza
% = 401
381
371
4426
vanzare ( facturare
411 = %
701 - prod finite
704 deplasare / transport
707 - marfuri neprelucrarte
4427 tva
obtinerea de produse finte 9 mancarurilor ) 345=711
descarcarea gestiunii 711=345
descarcarea gestiuni de materii prime 601=301
descarcarea gestiunii de materii consumabile 602=302
descarcarea gestiunii de marfuri neprelucrate 607=371
ATENTIE
RESTAURANTUL / FIRMA DE CATERING NU ARE PRODUCTIE
NETERMINATA
La sfirsitul lunii contul 345 trebuie sa aiba soldul O
Descarcarea gestiunii de materii prime se face pe baza
proceselor verbale intocmite la receptionarea
produselor finite
NU uita SA INTOCMITI NIR in momentul in care
incarcati restaurantul cu produsele obtinute si sa
intocmiti nota de transfer intre bucatarie si linia
de servire ( restaurant ) , acelasi lucru pentru
magazie
RESTAURANTUL
Evidenta contabila la restaurante implica doua abordari.
Contabilitatea vinzarilor cu amanuntul in restaurante
Este o contabilitate simpla ca pentru orice marfa vinduta cu
amanuntul.Nota contabila este clasica. Aici intra produsele vindute
asa cum sunt cumparate (bauturile la sticla, tigarile, etc)
Intrarea de marfa
371=%
378
4428
401
4426=401
Iesirea de marfa (vinzarea)
411=%
707
4427
5311=411
sau
5311=%
707
4427
Descarcarea de gestiune
%=371
378
4428
607
Contabilitate bucatarie / bar
Aici intra alte elemente produse in bucatarie si bar (mincaruri,
coctailuri, etc)
Achizitia de materii prime si materiale. In situatia de mai jos
evidenta gestiunii de materii prime si produse finite este tinuta la
pret de achizitie.
%=401
301
4426
Productia in sine
601=301
345=711
Vinzarea de produse finite:
411=%
701
4427
sau
5311=%
707
4427
Descarcarea gestiunii de produse finite
711
=345