luni, 28 septembrie 2009

Declararea Impozitului la trim IV.

Impozitul pe profit. În conformitate cu prevederile art. 196 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatiile declarative privind impozitul pe profit se fac conform Ordinului Ministrului finantelor publice pentru aprobarea modelului si continutului formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat",cod 14.13.01.01/a. Pentru impozitul pe profit (pozitiile 2-4 din nomenclator), formularul se completeaza trimestrial, de platitorii de impozit pe profit, astfel: Rândul 1 "Suma datorata": se înscrie suma reprezentând impozitul pe profit datorat pentru perioada de raportare, calculata ca diferenta între impozitul pe profit datorat cumulat de la începutul anului la sfârsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit datorat cumulat de la începutul anului la sfârsitul perioadei precedente celei de raportare, în situatia în care pe cumulat, în perioada de raportare, s-a înregistrat profit impozabil. Rândul 3 "Suma de plata": se înscrie suma de la rândul 1. În situatia în care, în perioada de raportare, s-a înregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la rândurile 1 si 3 din formular se înscrie cifra 0 (zero). Formularul nu se completeaza pentru impozitul pe profit de catre organizatiile nonprofit si de catre societatile care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura. Pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV, conform prevederilor art. 34 alin. (10) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se înregistreaza o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal. Din punct de vedere contabil nu se face nici o înregistrare deoarece nu este o cheltuiala cu impozitul ci numai o suma de plata. În luna ianuarie se înregistreaza plata, daca se face la nivelul trimestrului III prin conturile 441 = 5121. În cazul în care societatea d-voastra definitiveaza pâna la data de 15 februarie închiderea exercitiului financiar anterior trece cifra “0” în Declaratia 100 pentru trimestrul IV pentru impozitul pe profit. Obligatia este ca pâna la data de 15 februarie 20XX sa completati, sa depuneti si sa faceti plata anuala a impozitului pe profit. Numai în acest moment faceti înregistrarea 691 = 441, Important: aceasta inregistrare contabila in contul 691 priveste anul anterior !!! Nu inregistrati in exercitiul prezent! cu diferenta de plata si plata impozitului, 441 = 5121, daca faceti plata. Microintreprinderea.

În cazul în care ati fost microîntreprindere si ati realizat în cursul anului venituri mai mari decât plafonul prevazut de lege sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management în veniturile totale a fost de peste 50% inclusiv, potrivit art. 1071 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aveti obligatia declararii impozitului pe profit începând cu trimestrul în care ati depasit oricare dintre limitele prevazute de lege.

La Rândul 1 "Suma datorata": înscrieti suma reprezentând diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului pâna la sfârsitul perioadei de raportare, conform legii, si impozitul pe venit declarat în cursul anului. La Rândul 3 "Suma de plata": înscrieti suma de la rândul 1. În situatia în care impozitul pe profit stabilit este mai mic decât impozitul pe venit declarat în cursul anului, la rândurile 1 si 3 din formular se înscrieti cifra 0 (zero). Daca suma platita în contul impozitului pe venit este mai mare decât cea rezultata prin calculul impozitului pe profit, în cazul în care societatea nu mai îndeplineste conditiile de microîntreprindere, atunci se va solicita organului fiscal teritorial compensarea platilor aferente celor doua impozite.