luni, 10 august 2009
Finish?
Economiile dezvoltate "au depasit greul" sau se apropie de acest moment, insa relansarea va fi "anemica", iar Statele Unite vor ramane in recesiune pentru tot restul anului, a aratat Roubini."Exista o luminita la capatul tunelului, Statele Unite si economia mondiala trec prin momentul de «bottoming out» (pe romaneste "la fundul sacului"). Iar aceasta luminita nu reprezinta, macar de data asta, un tren care se apropie", a afirmat Roubini in cadrul unui seminar organizat de guvernului din Chile la New York. El a adaugat ca, din multe puncte de vedere, "ce-i mai rau a trecut" in ceea ce priveste conditiile economice si financiare.
Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care au anticipat magnitudinea crizei financiare, a declarat, joi, la New York, ca cea mai grea perioada a recesiunii a luat sfarsit, insa guvernul Statelor Unite trebuie sa introduca un nou program de stimulare economica, pentru a reduce somajul.Titratul economist, presedinte al RGE Global Monitor, considera ca SUA are nevoie de un al doilea pachet de masuri de stimulare, pana la sfarsitul acestui an, pentru a combate cresterea ratei somajului, care se apropie de 10%, maximul ultimelor trei decenii, potrivit Reuters.
Criza financiara
Definitie: Criza financiara este o situatie in care cererea de bani este mai mare decat oferta de bani (disponibilul). Aceasta inseamna ca lichiditatea este rapid evaporata deoarece banii disponibili sunt retrasi din banci, fortand astfel bancile fie sa vanda propriile active si investitii, pentru a-si acoperi necesitatile, sau sa colapseze. Criza financiara poate duce la o criza economica.
Criza economica
Definitie: Criza economica reprezinta o situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. O economie ce trece printr-o criza economica va experimenta aproape sigur o scadere a PIB (Produs Intern Brut), o evaporare a lichiditatilor si o crestere / scadere a preturilor din cauza unei inflatii / deflatii. Crizele economice pot lua forma unei stagflatii, unei recesiuni sau unei depresii economice, si uneori pot duce la colaps economic.
Ipoteci subprime
Definitie: Ipotecile subprime (subprime mortgages) sunt imprumuturi care se adreseaza persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru imprumuturile ipotecare normale, acestea avand dobanzi si comisioane mai mari (de aici si denumirea de subprime). Dobanzile erau insa mai mici in primii ani si cei care contractau aceste imprumuturi erau linistiti spunanduli-se ca oricum isi vor putea refinanta peste cativa ani imprumuturile la rate mai bune. Problema a venit o data cu caderea preturilor imobiliarelor, banciile refuzand sa mai refiinanteze imprumuturile din cauza scaderii gradului de acoperire cu garantiile, tot mai multi detinatori de ipoteci subprime nemaiputand sa isi plateasca ratele si au pierdut locuintele in favoarea bancii care la randul ei nu a putut sa le vanda mai departe. Acestea fiind una din cauzele cele mai importante a crizei.
Plan de bail-out
Definitie: Planul de bail-out este un plan elaborat de guvern (cel mai reprezentativ este cel din SUA) care vizeaza sprijinirea economiei si a sistemului financiar printr-un pachet de masuri care include: reducerea dobanzii de interventie de catre Bancile Nationale, injectarea de lichiditati in economie atat sub forma de linii de credit cat si sub forma de injectii de capital, garantarea de credite neperformante si diverse alte facilitati acordate in vederea sprijinirii si incurajarii creditarii populatiei si agentiilor economici. Aceaste masuri au fost primul raspuns al rezervelor federale la criza americana.
Write-downs
Definitie: Reducerea in contabilitate a valorii unor active datorita faptului ca sunt supraevaluate comparativ cu piata.