duminică, 16 august 2009

Contabilitatea ajustărilor pentru deprecierea stocurilor

Generalităţi Cu ocazia inventarierii stocurilor, în baza listelor de inventariere întocmite de comisiile de inventariere trebuie să stabilească, alături de plusurile şi/sau minusurile de valoare generate de diferenţe cantitative, şi pe cele generate de factori conjuncturali, cum ar fi: inflaţie, modă, deprecieri calitative imputabile etc.
Acestea se stabilesc prin compararea valorii contabile (valoarea de intrare în patrimoniu sau costul istoric) a fiecărui element stocabil inventariat cu valoarea lui de utilitate (valoarea actuală sau de piaţă) din momentul inventarierii, putând rezulta: - Plusuri de valoare, dacă valoarea de utilitate este mai mare decât contabilă. În virtutea principiului prudenţei aceste plus valori nu se contabilizează;
- Minusuri de valoare, dacă valoarea de utilitate este mai mică decât valoarea contabilă. în virtutea principiului prudenţei, aceste diferenţe se contabilizează sub forma ajustărilor pentru deprecierea stocurilor. Conturi utilizate Contabilitatea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor se realizează cu ajutorul grupei 39 „AJUSTĂRI PENTRU DEPRECIEREA STOCURILOR ŞI PRODUCŢIEI ÎN CURS DE EXECUŢIE”, care cuprinde următoarele conturi operaţionale: 391. Ajustări pentru deprecierea materiilor prime 392. Ajustări pentru deprecierea materialelor 3921. Ajustări pentru deprecierea materialelor consumabile 3922. Ajustări pentru deprecierea materialelor de natura obiectelor de inventar 393. Ajustări pentru deprecierea producţiei în curs de execuţie 394. Ajustări pentru deprecierea produselor 3941. Ajustări pentru deprecierea semifabricatelor 3945. Ajustări pentru deprecierea produselor finite 3946. Ajustări pentru deprecierea produselor reziduale 395. Ajustări pentru deprecierea stocurilor aflate la terţi 3951. Ajustări pentru deprecierea materiilor şi materialelor aflate la terţi 3952. Ajustări pentru deprecierea semifabricatelor aflate la terţi 3953. Ajustări pentru deprecierea produselor finite aflate la terţi 3954. Ajustări pentru deprecierea produselor reziduale aflate la terţi 3956. Ajustări pentru deprecierea animalelor aflate la terţi 3957. Ajustări pentru deprecierea mărfurilor aflate la terţi 3958. Ajustări pentru deprecierea ambalajelor aflate la terţi 396. Ajustări pentru deprecierea animalelor 397. Ajustări pentru deprecierea mărfurilor 398. Ajustări pentru deprecierea ambalajelor
Conturile 391-398 „Ajustări pentru deprecierea stocurilor” sunt, după conţinutul economic, conturi rectificative ale stocurilor, iar după funcţia contabilă conturi de pasiv. Se creditează cu ocazia constituirii şi suplimentării ajustărilor pentru deprecierea stocurilor şi se debitează cu ocazia anulării şi diminuării ajustărilor pentru deprecierea stocurilor. Soldul creditor reprezintă valoarea provizioanelor constituite pentru deprecierea stocurilor.
Alte conturi specifice, utilizate pentru înregistrarea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor sunt: 6814 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru deprecierea activelor circulante” şi 7814 „Venituri din provizioane pentru deprecierea activelor circulante”