sâmbătă, 22 august 2009

Baruri, restaurante, firme de catering

Aici se pot identifica 2 situatii. 1.prima este cea a bunurilor vandute care se considera din punct de vedere contabil marfuri si 2.cea a bunurilor vandute care se considera produse finite. Exemple de: - marfuri: sucuri, apa, produsele de patiserie sau prajiturile achizitionate de la alt producator, adica ceea ce se achizitioneaza pentru a fi revandut in starea in care se gaseste la momentul cumpararii - produse finite: tot ceea ce se produce de catre restaurant sau firma de catering. 1. Pentru produse finite a. Achizitia bunurilor: materii prime si materiale % = 401 301 302 4426 b. Productia (pe baza notei de predare) si consumului specific din retetare(pe baza bonului de consum) 345 = 711 601 = 301 602 = 302 c. Vanzarea produselor finite realizate - vanzare en-gros: 4111 = % 701 4427 5311/5121 = 4111 4427=% 4426 4423 - magazinul propriu:Transfer intern de la produse finite la marfuri (nota de transfer,NIR) 371 = 345 371 = 378 371 = 4428 (include 4426 de la furnizori si TVA de la ad.comercial C378*19%) - vanzare cu amanuntul prin magazinul propriu: 5311/5121 = % 707 4427 -Descarcarea gestiunii "K = (SiC378 +RC378)/[(SiD371+RD371) -(Sold luna D371 *19/119) tva neexigibila]" K * RC 707 = RD378 607 = 371 378 = 371 4428 = 371 d. Descarcarea gestiunii produselor finite (nu pt. vanzarea cu amanuntul prin magazinul propriu) 711 = 345 -Tva 4427=% 4426 4423 2. Pentru marfuri (gestiuni cu amanuntul) a. Achizitia marfii % = 401 371 4426 si concomitent 371 = % 378 4428 b. Vanzare marfa si incasare 5311/5121 = % 707 4427 c. Descarcarea de gestiune -Descarcarea gestiunii "K = (SiC378 +RC378)/[(SiD371+RD371) -(Sold luna D371 *19/119) tva neexigibila]" K * RC 707 = RD378 % = 371 378 4428 607 -Tva 4427=% 4426 4423