vineri, 15 aprilie 2011

Din OMF 3055/2009-inchidere ex.financiar.

Active  
 Prezentarea activelor ca active imobilizate sau ca active circulante depinde de scopul căruia îi sunt destinate, potrivit politicilor contabile aprobate de administratori sau persoanele care au obligația gestionării entității.
(ex.utilaje ce indeplinesc conditiile de a fi categorisite ca active imobilizate dar sunt destinate vanzari sau active imobilizate destinate vanzarii ,sunt active circulante )

Cheltuielile

 Cheltuielile efectuate în cursul exercițiului financiar, dar care sunt aferente unui exercițiu financiar ulterior, trebuie prezentate sub titlul de “Cheltuieli în avans”.
(ex.c/v chirie achitata pentru anii N+1+2)
Cheltuielile care, deși se referă la exercițiul financiar curent, se vor plăti numai în cursul unui exercițiu financiar ulterior, trebuie prezentate la “Datorii”. În cazul în care astfel de cheltuieli sunt semnificative, ele trebuie prezentate în notele explicative.(ex.marfuri in custodie temporara si care exista certitudinea ca devin marfuri vandabile si care se v-a achita in anul N+1)

Veniturile
 Veniturile care, deși se referă la exercițiul financiar curent, nu sunt exigibile decât după închiderea acestuia, trebuie prezentate la “Creanțe”. În cazul în care astfel de venituri sunt semnificative, acestea trebuie prezentate în notele explicative.

 Veniturile încasate înainte de data bilanțului aferent exercițiului financiar curent, dar care sunt aferente unui exercițiu financiar ulterior, trebuie prezentate sub titlul de “Venituri în avans”.

 În cadrul veniturilor în avans reflectate în bilanț, sumele care urmează a fi trecute pe venituri curente într-o perioadă de până la un an se prezintă distinct de cele care urmează a fi trecute pe venituri curente într-o perioadă mai mare de un an.

Ajustările de valoare

Ajustările de valoare cuprind toate corecțiile destinate să țină seama de reducerile valorilor activelor individuale, stabilite la data bilanțului, indiferent dacă acea reducere este sau nu definitivă.

In funcție de caracterul permanent sau provizoriu al ajustării activelor,ajustările de valoare pot fi:
1.ajustări permanente, denumite în continuare amortizări, și/sau
2.ajustările provizorii, denumite în continuare ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare.
Aici :Structura bilantului