vineri, 15 aprilie 2011

Din nou Codul muncii

1.Contractele de muncă sunt  însoțite obligatoriu de o fișă a postului cuprinzând obligațiile clare ale angajatului.

Fișa postului este un instrument de măsurare a performanței, dar și de protecție pentru angajat, evitându-se în acest fel abuzurile angajatorului.

2.Concedierile vor avea la bază în primul rând criteriile de performanță setate de comun acord cu angajatorul la începutul relației contractuale prin Fișa postului .

3.Sancționarea, inclusiv penală, a angajatorilor care nu încheie contracte de muncă în formă scrisă

4.Radierea de drept a sancțiunii disciplinare în ipoteza în care angajatul nu săvârșește o nouă abatere în termen de 12 luni de la data constatării.

5.Conf art. 17 din Codul Muncii – pentru a respecta procedura precontractuala referitoare la obligatia angajatorului de a informa salariatul cu privire la clauzele ce urmeaza a fi inscrise in contractul individual de munca – acesta trebuie sa intocmeasca “Minuta de informare la angajare”.
Minuta precede incheierea “Contractului individual de munca” si este obligatoriu de intocmit si pus la dosarul salariatului.

6.Incepand cu 01.05.2011, regulamentul intern cuprinde ( cel puțin) următoarele categorii de dispoziții, sau capitole:
a) reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul unității;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității;
c) drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților;
d) procedura de soluționare a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalitățile de aplicare a altor dispoziții legale sau contractuale specifice;
i) criteriile și procedurile de evaluare profesională a salariaților.

Pentru a respecta procedura de modificare a clauzelor contractului individual de munca, conform articolului 17, alin. 1 si 4, angajatorul este obligat sa intocmeasca:
- Minuta de informare intre angajator si angajat – cu privire la clauzele din contractul individual de munca, pe care doreste sa le modifice;
- Act aditional de modificare a contractului individual de munca prin acordul partilor.

Noile prevederi ale Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 aduc schimbari si in ceea ce priveste modelul cadru al Contractului Individual de Munca.

- daca va trebui emis un act aditional la CIM in urma noilor prevederi.

Raspuns:potrivit art. 17 alin. (2) lit. d1) din Codul muncii astfel cum va fi modificat si completat odata cu intrarea in vigoare a Legii 40/2011, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Aceste criterii de evaluare trebuie asadar sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.

Modelul cadrul al (CIM) contractului individual de munca a fost aprobat prin OMMSS 64/2003 si modificat ulterior prin OMMSS 74/2003.

Avand in vedere ca actul normativ care a introdus ca element al CIM criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului a fost adoptat in acest an, in mod firesc nu se regaseste in Modelul-cadru al CIM care a fost aprobat in anul 2003 si modificat tot in acel an.

In aceasta situatie apreciem ca ea va atrage modificarea Modelului- cadru al CIM prin ordin al autoritatii competente in acord cu noile modificari ale Codului muncii.

Nu uitati ca incepand cu 1 mai 2011 trebuie sa aplicati prevederile Noului Cod al Muncii.