miercuri, 23 februarie 2011

Tichete - pe scurt

Tichetele de masă , tichetele de vacanţă şi tichetele cadou sunt în continuare deductibile la calculul impozitului pe profit (16%) şi sunt scutite de la plata taxelor şi contribuţiilor sociale atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.



Singura modificare adusă regimului acestor tipuri de tichete este impozitarea la nivelul salariatului a sumei aferente valorii nominale cu cota de 16% aferentă impozitului pe venit.


Modalitatea de calcul a impozitului:

Venitul brut al salariatului - Contribuţii sociale datorate de angajat = Venit impozabil din salarii

Venit impozabil din salarii + Venit impozabil aferent tichetelor de masă = Venit total, impozabil

Impozit pe venit = 16% * Venit total, impozabil


Practic, şi la nivelul salariatului, impozitul care trebuie plătit este doar 16% din suma totală primită în tichete, aceasta fiind singura sarcină fiscală pentru acesta.

Sumele primite in tichete de masă pot ajunge pana la 200 lei/luna (pentru 23 de zile lucrate şi o valoare nominală per tichet de 8.72 lei). Dupa aplicarea procentului de impozit, angajatul rămâne cu un venit net aferent tichetelor de masă de 168 lei.

Modalitatea de calcul a impozitului aferent tichetelor de vacanţă şi tichetelor cadou urmează aceeaşi schemă ca si tichetele de masă.


Reţinerea şi plata impozitului:

Impozitul aferent tichetelor de masă, tichetelor de vacanţă şi tichetelor cadou se reţine la sursa de angajator, în acelaşi timp cu impozitul din veniturile salariale, în luna în care tichetele au fost acordate.


Contabilitatea salarizării nu va suferi modificări, astfel încât impozitul aferent tichetelor se va contabiliza, declara şi plăti cumulat cu cel aferent salariului şi anume:

* înregistrarea contabilă - în contul 444 - Impozit pe venituri din salarii (obţinut prin impozitarea cumulată a veniturilor din salarii şi a veniturilor din tichetele de masă).
* declaraţia în aceeaşi poziţie 7 (impozit pe veniturile din salarii) din declaraţia 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat.

Plata impozitului se va efectua până pe data de 25 a lunii următoare, în contul unic al Bugetului de Stat.


Tichetele de masă,Ticket Restaurant:

* Pentru compania care le acordă, sunt în continuare deductibile la calculul impozitului pe profit, în limitele prevazute de lege şi sunt scutite de la plata taxelor şi contribuţiilor salariale si patronale - Art. IV, litera b), din OUG nr. 58/26.06.2010.
* Sunt incluse în categoria veniturilor obţinute de o persoană ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, prin completarea punctului 68, litera a) din normele de aplicare a Titlului III din Codul Fiscal "Impozitul pe Venit".
* Sunt eliminate din categoria veniturilor neimpozabile, în sensul impozitului pe venituri salariale, prin abrogarea primei liniuţe, Art. 82, din normele de aplicare a Codului Fiscal.
* Se impozitează la nivelul salariatului cu 16%, impozit calculat şi reţinut la sursă, în momentul determinării drepturilor salariale lunare pentru luna în care se acordă.


Tichetele de vacanţă ,Ticket Vacanţa:

* Pentru compania care le acordă, sunt în continuare deductibile la calculul impozitului pe profit, în limitele prevăzute de lege şi sunt scutite de la plata taxelor şi contribuţiilor salariale şi patronale - Art. IV, litera a), din OUG nr. 58/26.06.2010.
* Sunt incluse în categoria veniturilor obţinute de o persoană ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, prin completarea punctului 68, litera a), din normele de aplicare a Titlului III din Codul Fiscal "Impozitul pe Venit".
* Se impozitează la nivelul salariatului cu 16%, impozit calculat şi reţinut la sursă, în momentul determinării drepturilor salariale pentru luna în care se acordă.


Tichetele de cadouri, Ticket Cadou:

* Sunt asimilate veniturilor obţinute de o persoană ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, prin completarea punctului 68, litera a), din normele de aplicare a Titlului III din Codul Fiscal "Venituri din Salarii", fiind impozitate cu 16%, la nivelul salariatului.
* Sunt încadrate în categoria avantajelor salariale, indiferent de evenimentul cu ocazia căruia se acordă şi indiferent de sumă, prin completarea punctului 70 din normele de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal .
* Tichetele cadou folosite pentru promovarea vanzarilor pe piete existente sau noi, in cercetari de piata, pentru reclama si publicitate sau pentru protocol, se bucura in continuare de facilitati fiscale, in conditiile Legii 193/2006 (Art. 2, punctul (1)) si Legii 571/2003 (Art. 21, punctele 1) si 2), literele d) si i), precum si prin Art. 77) privind Codul Fiscal.

Tichetele de masă, tichetele de vacanţă şi tichetele cadou aduc în continuare importante beneficii fiscale deoarece sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (16%) şi scutite de la plata contribuţiilor social - salariale (16,5%) şi social-patronale (minim 28%).

Tichetele de masă, tichetele de vacanţă şi tichetele cadou sunt  un beneficiu fiscal concret si  o modalitate eficientă prin care puteţi susţine puterea de cumpărare a propriilor angajaţi.