duminică, 12 septembrie 2010

Bar/restaurant/firme de catering

   Aici se pot identifica 2 situatii. Prima este cea a bunurilor vandute care se considera din punct de vedere contabil marfuri si cea a bunurilor vandute care se considera produse finite.

    Exemple de:

    - marfuri: sucuri, apa, produsele de patiserie sau prajiturile achizitionate de la alt producator, adica ceea ce se achizitioneaza pentru a fi revandut in starea in care se gaseste la momentul cumpararii

    - produse finite: tot ceea ce se produce de catre restaurant sau firma de catering.



    1. Pentru produse finite

        a. Achizitia bunurilor: materii prime si materiale

            %     =    401

            301

            302

            4426



         b. Productia (pe baza notei de predare) si consumul (pe baza bonului de consum)

             345     =    711

             601     =    301

             602     =    302



          c. Vanzarea produselor finite

             - vanzare en-gros:

                4111   =     %

                                 701

                                 4427 

              - vanzare cu amanuntul:

                 5311/5121    =     %

                                            701

                                            4427



          d. Descarcarea gestiunii produselor finite

              711    =    345



     2. Pentru marfuri (gestiuni cu amanuntul)

          a. Achizitia marfii

            %     =    401

            371

            4426

            si concomitent

            371  =    %

                           378

                           4428



          b. Vanzare marfa

              5311/5121    =    %

                                        707

                                        4427



          c. Descarcarea de gestiune

             %    =    371

             378

             4428

             607