luni, 22 februarie 2010

Trebuie facturate mostrele?

Exemplu Societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care are ca activitate vanzare/inchiriere de bunuri (carpete, prosoape, lenjerie de pat, dozatoare sapun). Pentru prezentarile realizate la clienti, angajatii au diverse produse pe care le utilizeaza ca mostre. Conform art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri pentru care trebuie sa se emita autofatura si sa se colecteze taxa pe valoarea adaugata, acordarea in mod gratuit de bunuri ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare, alte bunuri acordate in scopul stimularii vanzarilor.
Pentru a fi aplicabile prevederile art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, societatea din exemplul nostru trebuie sa prezinte un plan de afaceri care sa cuprinda actiunile promotionale prin incercarea produselor si/sau acordare de produse fara plata in scopul stimularii vanzarilor, sa consemneze efectuarea actiunilor promotionale in documente, iar cantitatile si valorile bunurilor acordate in mod gratuit sa fie rezonabile.
Documentele pentru justificarea stimularii vanzarilor sunt documente primare, justificative, oficiale, neoficiale, interne, externe care contin informatii (cantitative, valorice, descriptive) privind actiunile promitionale desfasurate.
Sigur,pentru livrarea lor la punctele de lucru,pe drumurile publice trebuie sa se intocmeasca document de insotire a marfii(cu mentiunea expresa"mostre") iar pentru punctele interne de lucru se intocmeste nota de transfer de la o gestiune la alta.Gestionarul primitor intocmeste NIR in "custodie"si asteapta dispozitia conducerii de scoatere din gestiune pentru public(nu se intocmeste Bon de Consum),gestionarul urmareste cantitatile prin fisa de magazie tinuta separat de gestiunea sa.
Din pv contabil,evidenta lor este tinuta in contul din afara bilantului(analitic separat).Daca provin din consum intern,in baza notei de transfer sau a documentului de insotire a marfii,inclusiv decizia conducerii, se efectueaza descarcarea de gestiune in contul de cheltuieli pentru reclama si publicitate(ct.623) prin creditul gestiunii respective (345,371).Periodic prin inventariere se procedeaza la scaderea din contul din afara bilantului a mostrelor consumate.
Pentru cele primite de la furnizori se procedeaza ca mai sus.Atentie NU se deduce TVA!