vineri, 10 iulie 2009

Metoda Inventarul intermitent

In luma reala m-am "lovit" de imposibilitatea de a "tine" evidenta contabila a stocurilor la unele firme deoarece stocurile aveau o aparitie meteorica si in cantitati foarte mici, plus ca varietatea lor depaseau orice imaginatie.Ce e de facut? Solutia e data de metoda Inventarului intermitent. Sa definim: Inventarul intermitent consta in stabilirea iesirilor si inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei. In acest caz, iesirile se determina ca diferenta intre valoarea stocului initial plus valoarea intrarilor si valoarea stocului final, determinat pe baza inventarierii. In acest caz: in debitul conturilor de cheltuieli se reflecta atat valoarea stocurilor existente in gestiune la inceputul perioadei, cat si valoarea intrarilor inregistrate in cursul perioadei; iesirile se stabilesc la sfarsitul perioadei in functie de stocul initial, intrarile in gestiune si valoarea stocurilor finale (stabilite prin inventariere); valoarea stocurilor la sfarsitul perioadei se reflecta in debitul conturilor din clasa a 3-a a planului de conturi, prin creditul conturilor corespunzatoare de cheltuieli. Studiu de caz: Intrare de marfa de la furnizorul X -Cantitate : 100 buc -pret de livrare 5 lei /buc -tva 19% 1.Intrarea marfii -NIR/Factura furnizor 607- 401 = 500 lei 4426 - 401 = 95 lei 2.Plata furnizorului-chitanta furnizorului 401-5311=595 lei 3.Vanzarea marfii-Factura 4111-707 = 520 lei 4111-4427=98.80 lei 4.Incasarea-chitanta 5311-4111=618.80 lei 5.Inventar 30/31 luna x-lista de inventar -marfa 10 buc x 5 lei = 50 lei 371 - 607 = 50 lei 6.-Operatiuni cu tva 4427 -4426 = 95 lei 4427 - 4423=3.80 lei in contul 607 avem: 500 lei - 50 lei = 450 lei in cont 707 avem 520 lei 121- 607 = 450 lei 707-121 = 520 lei sold 121 = profit 70 lei -Exemplul este dat la nivel simplist. Nu uitati de Registrul Stocurilor. Conform Ordinul MEF nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. 1. Serveşte ca document de evaluare a stocurilor de bunuri şi de verificare a concordanţei înregistrărilor efectuate în fişele de magazie şi în contabilitate. 2. Se întocmeşte de compartimentul financiar-contabil la sfârşitul fiecărei luni, pe feluri de materiale, obiecte de inventar şi produse, grupate pe magazii (depozite), conturi, grupe, eventual subgrupe sau în ordine alfabetică, prin înscrierea stocurilor din fişele de magazie şi evaluarea lor la preţurile de înregistrare. 3. Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă. 4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil. 5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul: - denumirea formularului; - denumirea unităţii; - numărul curent; - materialul/produsul (sortimentul, calitatea, marca, profilul, dimensiunea); U/M; preţul unitar; luna; cantitatea; valoarea; - semnături: întocmit, verificat. Despre : Metoda operativ - contabilă sau pe solduri
Această metodă de evidenţă operativă şi analitică a gestiunilor de bunuri înlocuieşte "Fişa de cont analitic pentru valori materiale" de la compartimentul contabilităţii gestiunii stocurilor cu "Fişa centralizatoarea mişcărilor valorice pe grupe de mărfuri" în care înregistrările se fac numai valoric (intrări, ieşiri, sold) fie document cu document, fie pe baza unor centralizatoare a intrărilor şi ieşirilor de stocuri.
Concordanţa dintre stocurile scriptice din "Fişele de magazie" şi datele contabilităţii gestiunii stocurilor se realizează prin intermediul registrului de stocuri. Acest registru se deschide anual şi se conduce la compartimentul contabilităţii gestiunii stocurilor, în care periodic, de regulă lunar, se centralizează pe grupele de elemente stocabile pentru care s-au deschis "Fişe centralizatoare a mişcărilor valorice pe grupe de mărfuri", toate stocurile scriptice din "Fişele de magazie". Aceste stocuri se evaluează potrivit procedeelor de evaluare adoptate de unitatea patrimonială în concordanţă cu cele utilizate în evaluarea intrărilor şi ieşirilor astfel încât pe fiecare grupă de elemente stocabile în parte, stocul valoric din "Registrul stocurilor" trebuie să fie egal cu soldul din "Fişa centralizatoare a mişcărilor valorice pe grupe de mărfuri".
Metoda operativ - contabilă sau pe solduri de evidenţă operativă şi analitică a gestiunilor se poate aplica cu bune rezultate în cazul aplicaţiilor computerizate în cadrul cărora existenţa şi mişcările cantitative a stocurilor sunt urmărite operativ, iar cele valorice periodic, cu ocazia înregistrărilor efectuate în contabilitatea gestiunii stocurilor de mărfuri.
Se inscrie in acest Registrul continutul inventarului la sf. de luna. Aceasta nu impiedica pe gestionar sa-si intocmeasca fisa de magazie ( si cu preturile de intrare fara tva) iar la sf.lunii sa se calculeze val.stocului din fisele de magazie care insumate sa fie egale cu valoarea totala a inventarului.Problema la inventariere consta in a stabili ce preturi se folosesc la evaluarea stocurilor inventariate. O metoda simpla consta in a compara cantitatile inventariate cu ultima intrata cu pretul aferent si daca se depaseste se compara din nou cu penultima cantitate intrata cu pretul aferent pana la epuizarea stocului inventariat,metoda este sigura si usor de realizat.