duminică, 12 iulie 2009
Infiintare PFA (ne)platitor de tva.
Procedura de infiintare dureaza in jur de 1-2 saptamani si costa 300 lei. Celor care vor sa-si intemeieze o structura juridica de tip PFA vreau sa le ofer cateva sfaturi.
Pasul 1: Depunerea actelor la Registrul Comertului
Totul incepe la Registrul Comertului.Exista niste tipizate ce le puteti ridica direct de acolo si o lista cu ceea ce trebuie sa aveti la dosar.
La PFA actele necesare sunt:
1.speciment de semnatura
2.fisa tva
3.denumire firma
4.act inchiriere sediu/proprietate/comodat
5.extras de carte funciara – acest lucru nu apare pe fluturasul de acte necesare, dar cand ajungi acolo cu dosarul pregatit, ti se spune ca iti trebuie si extrasul de CF. Asa ca e bine sa il aveti deja pregatit mai ales pt ca dureaza vreo 2 zile pana cand il primiti.
6.copie dupa buletin (semnata “conform cu originalul”)
7.copie dupa diplomele care atesta certificarea profesionala (semnata “conform cu originalul”)
8.banutzi pt taxa (in cazul meu a fost ceva de ordinul 160 lei)
9.dosar plic – trebuie sa aduceti dosarul plic de acasa, si asta cam peste tot pe unde ai de-a face cu Statul.
Apoi ar trebui sa mergeti cu actele completate, copii xerox facute, un dosar plic si niste banuti pt taxe, inapoi la Registru. Acolo veti fi ajutati sa completati ce nu ati reusit, dati cu subsemnatul in fata directorului (director sau presedinte era nu mai stiu sigur). Veti primi un bilet cu data la care sa reveniti pt a ridica actele finalizate (dureaza cam 5 zile).
Pasul 2: Declararea inceperii activitatii la Finante
Dupa ce aveti CUI-ul, trebuie sa mergeti la Finante pentru a va declara inceperea activitatii si a stabilii modul de impozitare.