miercuri, 17 iunie 2009
Nivelul inflatiei din Romania
Simptomele recesiunii se mentin: somaj, productie in declin, instabilitate monetara
Nivelul inflatiei din Romania a fost luna trecuta (mai 2009)de peste opt ori mai mare decat media europeana, de 0,7%. In zona euro, preturile au stagnat, iar sase din cele 16 state euro se confrunta cu deflatia. Evolutia a fost anticipata de scaderea preturilor industriale, dar si a productiei in primul trimestru al anului.
Romania a inregistrat in luna mai cea mai ridicata inflatie la nivelul tarilor membre ale Uniunii Europene. Luna trecuta, indicele preturilor de consum din economia locala a fost de 5,9%, de 8,4 ori mai mare decat media europeana, de doar 0,7%. Lituania si Letonia sunt alte tari care au raportat printre cele mai importante cresteri ale preturilor. In cele doua tari baltice aflate in recesiune si care sunt puternic afectate de criza economica, inflatia a fost de 4,9%, respectiv de 4,4%, cu o tendinta de scadere. Doar Polonia, cu o inflatie de 4,2%, se mai afla peste pragul de patru puncte procentuale, potrivit datelor facute publice ieri de Biroul European de Statistica - Eurostat.
In acest context salariile din Romania...cresc,18.6% salariile si 5.9% inflatia...comparati si rezulta o "bomboana pe coliva".
Insa ce se intampla in UE?
In acest an se remarca o tendinta de scadere a inflatiei. Spre exemplu, comparativ cu aprilie 2009, inflatia a fost mai mica in 24 de state membre. Preturile au stagnat in Danemarca (1,1%) si au crescut in Ungaria, cu 0,6 puncte procentuale.
Pe de alta parte, alte tari se confrunta cu un proces deflationist. Chiar daca in zona euro preturile de consum au ramas la acelasi nivel, in sase dintre cele 16 economii care fac parte din zona euro inflatia a fost negativa. In Irlanda si Portugalia, inflatia a fost de peste -1%, respectiv de -1,7% si -1,2%. Inflatie negativa este si in Spania (-0,9%), Luxemburg (-0,9%), Franta (-0,3%) si Belgia (-0,2%).
E? Comment?no?
Pentru multe firme, tendinta generala de scadere a preturilor bunurilor pe care le produc, in contextul diminuarii cererii si a consumului, dar si a problemelor de lichiditate, le determina sa isi reduca activitatea pentru a supravietui crizei. Iar decizia se vede pe de o parte intr-o productie industriala din ce in ce mai mica si in cresterea somajului.
La noi tendinta e inversa,tendinta generala de crestere a preturilor bunurilor pe care le produc, in contextul diminuarii cererii si a consumului.
Ati putea spune ca din cauza inflatiei de 5.9% (si care un rol seminficativ o are cresterea costului salarial cu 18.6%), insa e doar o parte din adevar,restul...presiunea fiscala foarte mare,panica indusa si " fitele balcano-bizantine".