Din ciclul "D'ale practicii contabile"
O polemica de proportii a aparut de catva ani despre a elibera chitanta si factura;a elibera numai bon de casa si factura sau, chiar a elibera si bon de casa si chitanta plus factura.Din textul legii rezulta...."Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."(OUG 29/1999 actualizata la 03.09.2007) .E clar ca e vorba de vanzari cu amanuntul sau prestari servicii direct catre POPULATIE.
Am gasit nenumarate cazuri cand GF a dat amenzi ptr.neeliberarea bonului de casa pe langa chitanta si factura catre persoane juridice-clienti!
Pai decand persoana juridica face parte din...populatie?.Cand o persoana juridica-client solicita factura (conf.legii) la o livrare de marfa sau o prestare de servicii, primeste in schimbul platii cash o chitanta de casa!
Motivul amenzii ar fi ca persoana juridica a livrat din gestiunea de marfuri cu amanuntul ...unei persoane juridice ! Wow !!!
Rezolvarea? In acest fel a obligat contabilitatea sa faca un transfer intre gestiuni,cu amanuntul si cu ridicata imediat ce marfa a fost vanduta catre persoane juridice pentru a evita o asemenea interpretare a GF.
1.Livare(vanzare) de marfuri -gestiunea "cu amanuntul"
411 - %
707
4427
incasarea - chitanta
5311 - 411
concomitent,
371(gest.cu ridicata) - 371(gest.cu amanuntul) -nota de transfer,semnaturi gestionar predator/primitor,etc
Pentru ca descarcarea gestiunii sa se faca din 371(gest.cu ridicata)
-dece aceasta operatiune ce nu face decat sa mareasa rulajele contului de marfuri ? Doar ca GF interpreteaza cum doreste ea legea? Bine si unde e eludarea fiscala? E adevarat ca se interzice comercializarea cu amanuntul a marfurilor cumparate la pret cu amanuntul...dar asta e problema CLIENTULUI.Si daca o persoana juridica cumpara marfuri pentru consum propriu (protocol,protectia sanatatii angajatilor,etc) si solicita factura?
_________________________________________
2.Livare(vanzare) de marfuri -gestiunea cu ridicata - asa cum se doreste de catre GF
411 - % - se elibereaza factura la clientul X persoana juridica
707
4427
incasarea - bon de casa ( prin Z-etul zilei !)
5311 - %
707
4427
-in acest fel se dubleaza conturile de venituri si tva colectata.
pentru a evita dublarea....se procedeaza : (prin verificarea facturilor zilnic)
% - 473
707
4427
473 - 411
-problema e ca se mareste artificial cifra de afaceri a unei firme !
-solutia ar fi:
411 - 473
incasarea - bon de casa ( prin Z-etul zilei !)
5311 - %
707
4427
473- 411 (urmarirea benzii martor)
-problema e ca in bonurile casei de marcat nu sunt specificate persoanele care au facut plata ( ! ) si NU avem un document justificativ al incasarii facturii respective,se incalca iar legea contabilitatii care prevede ca nicio contare nu poate fi efectuata fara document justificativ,ori ...473 - 411 cum este justificata? prin Z-et ?
_________________________________________
sau (mai grav...)
3.2.Livare(vanzare) de marfuri -gestiunea cu ridicata
(nu se mai conteaza factura!(?))
incasarea - bon de casa
5311 - %
707
4427
-acest caz contravine legii contabilitatii ,sa nu mai vorbim ca in contabilitatea clientului apare o factura,ce ne facem cu declaratia 394?
-in contabilitatea clientului:
371 - %
401
378
4426- 401
si plata:
401 - 5311 (pe baza bonului de casa !(?))
_____________________________________________
Cocluzie: cum legea face referire stricta la "populatie" si nu la "persoane"care pot fi fizice sau juridice, este clar ca persoanele juridice-clienti NU intra sub incidenta legii privind casa de marcat !
deci:
1.Pentru populatie (vanzare directa) se elibereaza bonul fiscal ( si factura proforma daca solicita )
2.Pentru persoane juridice-clienti se elibereaza factura si chitanta de casa-daca achita cash.
3.Problema din ce gestiune se livreaza...ramane deschisa...aci apare principiul ca "autoritatea are intodeauna dreptate"-eahhh !