Mecanismul urmarit de legislatia europeana, deci si de cea romaneasca, presupune ca un contabil sa-si clarifice cinci elemente de baza atunci cand aplica TVA.
1. daca operatiunea este efectuata de o persoana impozabila (care produce profit) ce actioneaza ca atare (pentru achizitiile intracomunitare si import sau de o persoana eligibila pentru aplicarea TVA). Daca nu, nu se datoreaza TVA. Daca da, trebuie clarificat al doilea element, si anume:
2.daca operatiunea (livrare de bunuri sau prestare de servicii) este cuprinsa in sfera TVA.
Daca raspunsul este afirmativ, trebuie clarificat al treilea element:
3.operatiunea are loc in Romania?
Daca nu, nu se datoreaza TVA in Romania. Dar trebuie vazut daca operatiunea are loc in alt stat membru UE, pentru a aplica legea statului unde se desfasoara. Daca aceasta are loc in tara noastra, urmeaza sa se clarifice un al patrulea element:
4.se aplica vreo scutire? La raspunsul afirmativ, nu se datoreaza TVA. La cel negativ, trebuie clarificat cine este persoana obligata la plata TVA in Romania? TVA este datorata fie de furnizor, fie de cumparator, fie de client, fie de importator.
Dupa parcurgerea celor cinci intrebari, contabilul va aplica TVA-ul locului unde are loc operatiunea.
Se datoreaza TVA pentru operatiune? Daca nu, nu exista TVA deductibila. Daca da, trebuie vazut daca are dreptul cumparatorul sa deduca TVA. Daca nu, din nou, nu exista TVA deductibila. Daca da, trebuie clarificat daca exista vreo excludere sau limitare (cum ar fi in cazul tigarilor). Daca nu, urmeaza sa se clarifice daca sunt indeplinite conditiile formale (care este cea mai mare problema in Romania): avem factura?, este ea scrisa cum trebuie? Daca raspunsul este afirmativ, TVA este, integral sau partial, deductibila.
Stabilirea impozitului este un privilegiu al fiecarui parlament national. Actualul sistem pentru calcularea TVA la locul unic al declaratiei se aplica foarte bine pentru bunuri, dar pentru servicii este necesara o adaptare legislativa .