joi, 24 februarie 2011

Ordinul MEF nr.3.512/2008

Din completările aduse la Normele metodologice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul MEF nr.3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.

-înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico- financiare se efectuează, de regulă, lunar.

-pe cale de excepţie, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot înregistra în contabilitate operaţiunile economico-financiare la alte perioade decât lunar. Înregistrarea nu poate, însă, să depăşească data pentru care se întocmesc declaraţiile privind impozitul pe profit, respectiv data situaţiilor financiare anuale sau a raportărilor contabile stabilite potrivit legii.Mai clar,înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico- financiare se efectuează TRIMESTRIAL.

 În acest caz, înregistrarea în contabilitate se efectuează pe baza documentelor justificative sau a unui centralizator în care sunt înscrise mai multe documente justificative al căror conţinut se referă la operaţiuni de aceeaşi natură şi la aceeaşi perioadă,insa la date diferite lunar, situaţie în care documentele justificative se anexează la acesta.

În mod similar, înregistrarea în Registrul-jurnal şi Cartea mare se efectuează pentru aceeaşi perioadă.

Pentru determinarea plafonului de 35.000 euro se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.