luni, 24 ianuarie 2011

OUG 117/2010 a modificat din nou regulile fiscal-contabile



Iata, foarte pe scurt, ce vizeaza aceste schimbari:
 In sfera impozitului pe profit, are loc prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul, pana la data de 31 decembrie 2011.

 In domeniul impozitului pe venit are loc in mod corespunzator loc prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul, pana la data de 31 decembrie 2011 in sfera veniturilor din activitati independente. De asemenea, are loc abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea contravalorii cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acordau cu titlu gratuit persoanelor fizice, conform dispozitiilor legale.

 In ceea ce priveste impozitul pe veniturile nerezidentilor, avand in vedere majorarea cotei de impozit a dividendelor platite catre o persoana juridica romana la 16%, se majoreaza corespunzator la aceeasi cota impozitul aplicat dividendelor obtinute din Romania de persoanele juridice rezidente in statele membre UE si AELS care nu indeplinesc conditiile de detinere si de participare minima in capitalul persoanei juridice romane pentru a fi scutite.

 Modificarea si completarea prevederilor Codului fiscal privind locul prestarii pentru serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv in cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activitati.

 Continuarea aplicarii masurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de autoturisme si combustibili necesari functionarii acestora si pentru anul 2011.

 Instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care au realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pentru intreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire.

 Modificarea art. 133 din Codul fiscal pentru a permite in cazul transporturilor efectuate in afara Comunitatii, sa fie aplicata regula impozitarii la locul utilizarii efective.

 Modificarea art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, astfel incat sa rezulte ca dupa incetarea situatiilor care au condus la scoaterea din evidenta a contribuabililor inactivi, organul fiscal va inregistra din oficiu in scopuri de TVA respectivele persoane impozabile.

 In sfera contributiilor sociale are loc preluarea in cuprinsul Codului fiscal a dispozitiilor privind contributiile sociale aferente veniturilor din salarii si asimilate asigurandu-se posibilitatea introducerii declaratiei unice.

 Alte modificari ale Codului fiscal de o importanta mai restransa au fost adoptate in domeniul accizelor si al jocurilor de noroc.