luni, 13 septembrie 2010

Stingerea obligatiilor fiscale

Conform Codului de procedura fiscala obligatiile fiscale se pot stinge prin plata, compensare si restituire.

Stingerea obligatiile fiscale prin plata

Platile catre organele fiscale se efectueaza prin intermediul bancilor, trezoreriilor si al altor institutii autorizate sa deruleze operatiuni de plata.

Debitorii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii de plata.

Plata obligatiilor fiscale, altele decat cele mentionate mai sus, se efectueaza de catre debitori, distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.

In cazul stingerii prin plata a obligatiilor fiscale, momentul platii este:
- in cazul platilor in numerar, data inscrisa in documentul de plata eliberat de organele sau persoanele abilitate de organul fiscal;
- in cazul platilor efectuate prin mandat postal, data postei, inscrisa pe mandatul postal;
- in cazul platilor efectuate prin decontare bancara, data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, astfel cum aceasta informatie este transmisa prin mesajul electronic de plata de catre institutia bancara initiatoare, potrivit reglementarilor specifice in vigoare, data putand fi dovedita prin extrasul de cont al contribuabilului;
- in cazul platilor efectuate prin intermediul cardurilor bancare, data la care a fost efectuata tranzactia, astfel cum este confirmata prin procedura de autorizare a acesteia; procedura si categoriile de impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF);
- pentru obligatiile fiscale care se sting prin anulare de timbre fiscale mobile, data inregistrarii la organul competent a documentului sau a actului pentru care s-au depus si anulat timbrele datorate potrivit legii.

Daca bancile nu deconteaza sumele cuvenite bugetului general consolidat, in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului platitorului, platitorul datoreaza majorari de intarziere in cota de 0,1% / zi intarziere.

In cazul obligatiilor fiscale administrate de ANAF si unitatile subordonate, daca platitorul greseste documentele de plata, plata se considera valabila cu conditia debitarii contului acestuia si a creditarii unui cont bugetar. Platitorul poate solicita indreptarea erorilor din documentele de plata, in termen de un an de la data platii, sub sanctiunea decaderii.

Compensarea

Creantele administrate de Ministerul Economiei si Finantelor se pot stinge prin compensare cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, daca legea nu prevede altfel.

Compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia. Spre exemplu TVA-ul solicitat se ramburseaza dupa compensarea acestuia cu eventualele sumele datorate la buget de solicitant. Aceasta compensare la cerere se anunta de organul competent, contribuabilului, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

Totusi organul fiscal poate efectua compensarea din oficiu cand constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.

Restituiri de sume

Urmatoarele sume se restituie debitorului, la cerere:
- cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
- cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
- cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
- cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
- cele de rambursat de la bugetul de stat;
- cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
- cele ramase dupa efectuarea distribuirii in cazul executarii silite;
- cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile prin poprire, dupa caz, in temeiul hotararii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.

Se restituie in mod automat, in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, diferentele de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice.

Restituirile se efectueaza de organul fiscal dupa efectuarea compensarii cu obligatii fiscale restante ale contribuabilului.