luni, 18 ianuarie 2010

Contabilitatea cheltuielilor unitatii patrimoniale

Activitatea oricarei intreprinderi este constituita din diferite procese transformatoare, care genereaza consumuri (cheltuieli) si, in acelasi timp, produc rezultate (venituri). Dupa natura lor, aceste procese se grupeaza in: activitate de exploatare, activitatea financiara si activitatea extraordinara.
Daca activitatile financiare si extraordinare au acelasi continut la orice intreprindere, activitatea de exploatare, fiind dependenta de obiectul acesteia, poate varia de la o intreprindere la alta. Astfel, activitatile de exploatare se pot concretiza la unele intreprinderi (industriale, agricole etc.) in productia de bunuri materiale, desfacerea acestora, la altele, in comercializarea mrfurilor respective, sau aprovizionarea marfurilor şi vanzarea lor sau in executarea de lucrari (la intreprinderile de constuctii-montaj), ori in prestarea de servicii ("intreprinderile de transport, turism) etc..
Realizarea obiectului de activitate a fiecarei intreprinderi presupune utilizarea factorilor de productie, respectiv a resurselor materiale si a resurselor umane. O parte din aceste resurse se consuma, o alta se depreciaza treptat (amortizare), iar alte resurse (resursele umane) trebuie remunerate.
Expresia baneasca a consumului factorilor de productie - material si uman - determinate de obtinerea si desfacerea bunurilor materiale, executarea de lucrari si prestarea de servicii reprezinta cheltuieli de exploatare.
Recuperarea acestor cheltuieli se realizeaza pe seama veniturilor din exploatare, in sensuI includerii cheltuielilor în costurile bunurilor, lucrarilor sau serviciilor si, prin acestea, in preturile (tarifele) de vanzare.
Reflectarea cheltuielilor privind activitatea de exploatare si a veniturilor din aceasta activitate dupa natura lor face obiectul contabilitatii financiare (generale) a intreprinderii.
Aceasta contabilitate determina si evidentiaza, in consecinta, rezultatul global al activitatii de exploatare, deci la nivelul intreprinderii.
Evidenta calculului, analiza si controlul costurilor prin prisma componentelor activitatilor consumatoare de resurse si producatoare de rezultate (pe subdiviziuni organizatorice interne ale intreprinderii) constituie obiectul contabilitatii de gestiune.
Deci activitatea de exploatare, respectiv cheltuielile si veniturile acestei activitati sunt rezultatul, pe de o parte in contabilitatea financiara a intreprinderii, iar pe de alta parte in contabilitatea de gestiune, cu precizarea ca specificul activitatii intreprinderii influenteaza, indseosebi, organizarea contabilitatii de gestiune.
In ceea ce priveste activitatile financiare si extraordinare, cheltuielile şi veniturile acestora se evidentiaza numai in contabilitatea financiara (generala). Analiza si funcţionare conturilor de cheltuieli Contabilitatea cheltuielilor se realizează prin intermediul conturilor grupate in clasa 6 "Conturi de cheltuieli"
Conturile de cheltuieli sunt structurate in raport cu natura activităţlilor generatoare de cheltuieli si natura resurselor consumate sau utilizate pe următoarele grupe de conturi: A. Cheltuieli de exploatare, din care: 60 "Cheltuieli cu materii prime, materiale consumabile si mărfuri"; 61 "Cheltuieli cu lucrările si serviciile prestate de terţi; 62 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terţi"; 63 "Cheltuieli cu impozitele, taxele si vărsămintele asimilate"; 64 "Cheltuieli cu personalul"; 65 "Alte cheltuieli de exploatare". _________________________________
B. Cheltuieli financiare:
66 "Cheltuieli financiare". __________________________________ C. Cheltuieli excepţionale: 67 "Cheltuieli excepţionale". __________________________________ D. Cheltuieli cu amortizările si provizioanele: 68 "Cheltuieli cu amortizările si provizioanele". ___________________________________ E. Cheltuieli cu impozitul pe profit: 69 "Cheltuieli cu impozitul pe profit". 6982 "Cheltuielile cu amenzi,penalitati si alte ch.nedeductibile.
_____________________________________________ In principiu, conturile de cheltuieli din clasa a 6 "CONTURI DE CHELTUIELI", fiind conturi de activ, se debitează in cursul lunii, cu ocazia colectării cheltuielilor prin creditul conturilor care arata natura elementelor patrimoniale consumate sau utilizate si se creditează, la sfârşitul lunii, prin decontarea cheltuielilor asupra rezultatului. Închiderea definitiva are loc la sfârşitul anului cu ocazia închiderii exerciţiului financiar. Normele metodologice de utilizare a conturilor prevăd cazuri de creditare, respectiv de debitare si in cursul lunii a conturilor de cheltuieli.
Relaţiile contabile de principiu pentru înregistrarea cheltuielilor in contabilitatea financiara pot fi următoarele: a) In cursul lunii, conform documentelor justificative specifice fiecărei operaţii: Clasa 6 Conturi de cheltuieli = % Clasa 1 - dobânzile aferente împrumuturilor Conturi de si datoriilor asimilate, amortizarea capitaluri primei de rambursare a obligaţiunilor; Clasa 2 - amortizările si provizioanele aferente Conturi de
rente imobilizărilor, valoarea neta imobilizări contabila a imobilizărilor ieşite din întreprindere; Clasa 3 - materii prime si materiale Conturi de consumabile, mărfuri vândute, uzură Stocuri şi stocuri şi obiectelor de inventar, producţie in deprecierea stocurilor curs de pentru etc.: de execuţie Clasa 4 - salariile si contribuţiile datorate, Conturi de lucrări si servicii facturate de terţi, terţi impozite, taxe si alte vărsăminte asimilate datorate bugetului de stat, provizioanele pentru deprecierea creanţelor etc.; Clasa 5 - sumele achitate pentru lucrări si Conturi de servicii prestate de terţi, cheltuielile trezorerie privind
cesiunea titlurilor de plasament. __________________________
Contul 121 "Profit si Pierdere" evidenţiază rezultatul sub forma de profit sau pierdere.
Cazurile de creditare a conturilor de cheltuieli pot sa apăra în următoarele situaţii: a) înregistrarea plusurilor constatate la anumite categorii de stocuri cu ocazia inventarierii patrimoniului; b) înregistrarea reducerilor comerciale acordate de furnizori clienţilor, ulterior livrării bunurilor prin întocmirea unei facturi in roşu, în contabilitatea clientului; c) înregistrarea la închiderea lunii a stocurilor finale de materii prime, materiale consumabile, mărfuri etc., in cazul aplicării metodei inventarului intermitent; d) virarea asupra perioadelor viitoare a unor cheltuieli ce nu pot fi suportate din rezultatul unui singur exerciţiu financiar etc. Contabilitatea generala a cheltuielilor de exploatare. Contabilitatea generala reflecta cheltuielile activitatii de exploatare în functie de natura resurselor consumate, in consens cu structura cheltuielilor din contul "Profit si pierdere", pentru completarea caruia aceasta sectiune a contabilitatii trebuie sa furnizeze informatiile necesare. In acest sens,de exemplu, in planul de conturi, in clasa 6 "Conturi de cheltuieli" sunt rezervate categoriilor de cheltuieli, dupa natura resurselor consumate - in concordanta cu structura cheltuielilor din documentele de sinteza si raportare contabila,conturile corespunzatoare (vezi grupele 60, 61, 62, 63, 64, 65, precum si contul 681 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarile si provizioanele"),sunt ch.de exploatare.
Conturile de cheltuieli sunt conturi cu functii de activ. In debitul lor se inregistreaza cheltuielile efectuate. Se pot credita in cursul perioadei, in anumite situatii prevazute expres in normele metodologice, pentru ca la sfarsitul perioadei soldurile acestor conturi sa se transfere in debitul contului 121 "Profit si pierdere".
Contabilitatea cheltuielilor cu materii prime, materiate si marfuri. Cheltuielile cu materiile prime constau in valoarea la pret de inregistrare (în functie de metoda de evaluare a iesirilor folosita) a materiilor prime consumate în activitatea de exploatare. Documentele care stau la baza inregistrarii consumurilor de materii prime in contabilitate depinde in functie de ce metoda de contabilitate a stocurilor se utilizeaza. Astfel, in cazul metodei (1)"inventarului permanent", inregistrarea cheltuielilor cu materiile prime se face pe baza documentelor de eliberare a materiilor prime in consum: bon de consum, fisa limita etc..
2. In schimb: în cazul folosirii metodei "inventarului intermitent", potrivit careia materiile prime se considera si se inregistreaza drept cheltuieli inca in momentul aprovizionarii lor, la baza inregistrarii vor sta documentele de aprovizionare (avize de insotire; note de receptie si constatare de diferente etc.) nu si cele de consum.
Contrile 601 si 602 cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile tin evidenta cheltuielilor ocazionate de consumul de materii prime in activitatea de productie in scopul obtinerii de produse, executarii de lucrari sau prestarii de servicii. In debitul lor se inregistreaza valoarea materiilor prime eliberate in consum sau constatate lipsa la inventariere, precum si diferentele de pret aferente. La sfarsitul lunii, soldul acestor conturi se transfera asupra contului de profit si pierdere.
a)Functionarea conturilor 601 si 602, in cazul in care pentru evidenta stocurilor se aplica metoda "inventarului intermitent", prezinta unele particularitati si anume: - in debitul sau se inregistreaza, drept cheltuiala, valoarea tuturor materiilor prime aprovizionate in cursul lunii, dupa ce, la inceputul lunii, a preluat si stocurile initiale de materii prime; - in creditul sau se inregistreaza, la sfarsitul lunii, valoarea stocurilor de materii prime neconsumate, determinate prin inventariere, trecuta asupra contului de stocuri, si apoi se inregistreaza transferul soldului debitor al contului de cheltuieli, reprezentand materiile prime efectiv consumate asupra contuiui 121 "Profit şi pierdere":
- Cheltuielile cu materiale consumabile sunt evidentiate pe baza acelorasi documente si reguli, ca si cheltuielile cu materiile prime, folosindu-se contul sintetic 602 "Cheltuieli cu materialeIe consumabile", ce se dezvolta in conturi sintetice de gradul II, corespunzatoare categoriilor de materiale consumabile.
- Cheltuielile privind obiecte de inventar constau in uzura obiectelor de inventar de mica valoare sau scurta durata si asimilate acestora (echipament de protectie, echipament de lucru, cazarmament, SDV-uri, matrite, modele etc.), inclusa in costuri, integral sau esalonat pe durata mai multor exercitii financiare, in functie de metoda adoptata de catre unitatea patrimoniala. Evidenta acestor cheltuieli se tine cu ajutorul contului de activ 603 "Cheltuieli privind obiectele de inventar",iar evidenta obiectelor de inventar se tine cu ajutorul contului din afara bilantului 8039 in debit iar in credit "reformarea" lor (casare). - Contul 604 "Cheltuieli privind materialele nestocate" inregistreaza in debit valoarea materialelor nestocate aprovizionate de la furnizori, aferenta exercitiului în curs.
- Cheltuielile privind energia si apa constau din consumul de energie electrica şi termica, precum si a apei furnizate din afara intreprinderii. Inregistrarea acestor cheltuieli se face pe baza facturilor furnizorilor in debitul contului de activ 605 "Cheltuieli privind energia si apa". - Cheltuielile cu animalele si pasarile cuprind valoarea la pret de inregistrare a animalelor si pasarilor iesite din gestiune prin vanzari, pierderi din mortalitati, lipsuri la inventar etc. si se includ in cheltuielile exereitiului curent, respectiv în debitul contului de activ 606 "Cheltuieli cu animalele si pasarile". - Cheltuielile privind marfurile reprezinta costul marfurilor vandute sau constatate lipsa in gestiune, contul folosit pentru detmninarea acestui cost fiind 607 "Cheltuieli privind marfurile". Functionarea acestui cont este dependenta de metoda folosita pentru contabilitatea stocurilor de marfuri. Contabilitatea cheltuielilor cu lucrarile si serviciile executate de terti. Desi nu detin o pondere importanta in totalul cheltuielilor de exploatare a unei intreprinderi, lucrarile si serviciile executate de terti sunt de o mare diversitate, fapt pentru care in planul de conturi s-au rezervat doua grupe de conturi: 61 "Cheltuielile csi lucrarile si serviciile executate de terti" si 62 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti"... - Contul 611 "Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile" tine evidenta cheltuielilor cu lucrarile de intretinere si reparatii executate de terti si suportate de unitatea patrimoniala. Este un cont de activ, care se debiteaza cu valoarea lucrarilor de reparatii si intretinere executate de terti, aferente exercitiului in curs. - Contul 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile", cont de activ, evidentiaza in debit redeventele, chiriile etc., aferente .exercitiului in curs datorate de catre unitatea patrimoniala in calitatea sa de concesionar, locatar sau chirias, a unitatii avand calitatea de concedent sau locator.
Contul 613 "Cheltuieli cu primele de asigurare" evidentiaza in debitul sau primele de asigurare aferente exercitiului in curs, achitate in baza contractelor incheiate cu socirtatile de asigurari. Contul 614 "Cheltuielile cu .studiile si cercetarile" evidentiaza in debitul sau cheltuielile efectuate pentru procurarea de studii, plata contractelor de cercetare etc.. Exemplu: Se inregistreaza factura unui institut de elaborarea unui studiu realizat in favoarea unitatii patrimoniale, fiind de 800.000 lei, TVA 18% = 144.000 lei. % = 401 Furnizori 944.000 lei 614 Cheltueli cu studiile şi cercetarile 800.000 lei 4426 TVA deductibila 144.000 lei - Contul 621 "Cheltuieli cu colaboratorii". evidentiaza in debitul sau sumele datorate colaboratorilor pentru prestatiile efectuate conform listelor de plata intocmite de catre unitatile patrimoniale. - Contul 622 "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile" evindentiaza în debitul sau sumele datorate reprezentand comisioane si onorarii. - Contul 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" evidentiaza in debit diferite datorii, plati si consumuri ocazionate de actiunile publicitare si a celor de protocol. Exemplu: Se inregistreaza factura primita de la o institutie specializata pentru publicitatea efectuata unitatii patrimoniale in valoare de 100.000 lei plus taxa pe valoarea adaugata de l8.000 adaugata de 18.000 lei. % = 401 Furnizori 118.000 623 Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate 100.000 4426 TVA deductibila 18.000 Exemplu: Se inregistreaza plata in numerar a sumei de 20.000 lei ptus 3.600 lei TVA pentru achizitionarea de cafea si sucuri consumate cu ocazia tratativelor purtate cu o delegatie. a unui partener de afaceri. % = 5311 Casa in lei 23.600
623 Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate 20.000 lei 4426 TVA deductibila 3.600 lei - Contul 624 "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal, cont de activ" evidentiaza valoarea facturilor datorate furnizorilor sau a celor achitate din avansuri pentru transportul de bunuri si personal aferente exercitiului in curs. Exemplu: lnregistrarea facturii primite de la o intreprindere de specialitate pentru transportul personalului unitatii la si de la locul de munca, in valoare de 30O.OOO lei plus 54.000 lei TVA. % = 401 Furnizori 354.000
624 Cheltuieli cu transportul de bunuri si persoane 300.000 lei 4426 TVA deductibila 54.000 lei - Contul 625 "Cheltuieli eu deplasari, detasari si transferari" evidenliaza în debit cheltuielile (diurna de deplasare, indemnizatie de detasare, transport, cazare etc.) ocazionate cu deplasarile, detasarile si transferarile personalului suportate de unitatea patrimoniala. Exemplu:
Titularul unui avans de 100.000 lei primit pentru deplasare în interes de serviciu in alta localitate prezinta, la revenirea in unitate, decontul de cheltuieli si actele anexe (bilete de transport, nota de plata hotel, ordin de deplasare etc.), justificand suma de 80.000 lei si restituind 20.000 lei la casierie. % = 542 Avansuri de trezorerie 100.000
625 Cheltuieli de deplasari. detasari si transferari 80.000 lei 5311 Casa, in lei 20.000 lei - Contul 626 "Cheltuieli postale taxe de telecomunicatii", cont de activ, evidentiazd in debitul sau valoarea serviciilor postale si a taxelor de telecomunicatii datorate de catre agentii economici unitatilor specializate, cheltuieli aferente exercitiuIui in curs. Exemplu: Conform decontuhii, se inregistreaza contravaloarea marcilor postale utilizate in cursul lunii pentru expedierea corespondentei, in suma de 40.000 lei. 626 Cheltuieli postale şi taxe de telecomunicalii = 5321 Timbre fiscale si postale 4O.OO0
- Contul 627 "Cheltuieli cu serviciile bancare si asimilate", evidentiaza in debit valoarea serviciilor bancare (comisioane, speze etc.), platite de catre unitatile patrimoniale. Exemplu: Din extrasul de cont rezulta retinerea de catre banca din contul unitatii a sumei de 100.000 lei, reprezentand comisioane pentru serviciile efectuate in cursul perioadei de gestiune: 627 Ch. cu serviciile bancare si asimilate = 5121 Conturi la banci, in lei 100.00
- Cheltuieli cu alte servicii executate de terti, decat cele prezentate mai sus, pentru activitateea de exploatare, se evidentiaza cu ajutorul contului de activ 628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti". Contabilitatea cheltuielilor cu impozitele taxele si varsamintele asimilate(gr.63). Cheltuielile de exploatare cuprind si unele dintre impozitele si taxele pe care intreprinderea este obligata sa le plateasca la bugetul de stat si la bugetele locale. Pentru evdenta acestor sume datorate de unitatea patrimoniala, in planul de conturi a fost rezervat, - Contul 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" tine evidenta cheltuielilor unitatii patrimoniale, constand din unele impozite, taxe şi contributii datorate bugetului statului sau altor organisme publice. Este un cont de activ care se debiteaza cu sumele datorate, reprezentand: - accizele, prin creditul contului 446 "Alte impozite si taxe"; - impozitul pe cladiri, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat, taxa asupra mijloacelor de transport, prin creditul contului 446 "Alte impozite si taxe". Exemplu: Se inregistreaza impozitul pe cladiri in suma de 200.000 lei datorat bugetului statului de catre unitatea patrimoniala. 635 Cheltuieli cu alte impozite taxe si varsaminte asimilate = 446 Alte impozite si taxe 200.000
- contributiile persoanelor pentru constituirea fondurilor speciale extrabugetare, prin creditul contului 447 "Fonduri speciale - taxe si varsaminte asimilate".
Conturile din grupa 63 se crediteaza la sfarsit de luna, prin transferul cheltuielilor colectate in debitul lor asupra contului de rezultate, la fel ca si in cazul celorlalte conturi de cheltuieli ale activitatii de exploatare.
Contabilitatea cheltuielilor cu personalul(gr.64). Cheltuielile cu personalul cuprind cheltuielile cu salariile personalului şi cheltuielile privind asigurarile si protectia sociala; respectiv contributia unitatii la asigurarile sociale (incIuzand si contributia de 2% la fondul de ocrotire a sanatatii) şi contributia unitatii pentru ajutorul de somaj. Pentru reflectarea acestor cheltuieIi in planul de conturi s-a rezervat grupa de conturi 64 "`Cheltuieli eu personalul", cuprinzand conturi distincte pentru componentele acestor cheltuieli: - Contul 641 "Cheltuieii cu remuneratiile personalului", care evidentiaza salariile brute si alte drepturi legate de munca, cuvenite personalului: sporuri, indemnizatii de conducere etc.. - Contul 645 "Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala", dezvoltat pe doua subconturi: - 6451 "Cheltuieli privind contributia unitatii la asiguraride sociale"; - 6452 "Cheltuieli privind contributia unitatii pentru ajutorul de somaj". Aceste conturi se debiteaza cu cheltuielile calculate reprezentand datorii fata de personal sau fata de bugetul asigurarilor sociale si se crediteaza prin transferul respectivelor cheltuieli la contul de rezultate. Pentru evidenta altor cheltuieli de exploatare, cum ar fi pierderile din creante, diferentele din lichidarea datoriilor si creantelor si alte asemenea, se utilizeaza conturile de activ 654,"Pierderi din creante" si 658 "Alte cheltuieli de exploatare". Contabititatea cheltuielilor de exploatare privind amortizarile si provizioanele(gr.68) Cheltuielile cu amortizarile si provizioanele reprezinta deprecierile ireversibile si, respectiv, reversibile pe care le suporta activele imobilizate si cele circulante. Deprecieri ireversibile (uzura) suporta imobilizarile'de natura mijloacelor fixe si amena,jarile de terenuri ca urmare a utilizarii lor, a influentei factorilor naturali si a progresului tehnic. Pentru aceste imobilizari se calculeaza si se inregistreaza, pe cheltuieli, amortizari. De asemenea, imobilizarile necorporale sunt supuse amortizarii, in sensul recuperarii lor esalonate (de regnla 5 ani), prin includerea unor cote anuale in cheltuieli. - Pentru evidenta acestor cheltuieli se foloseste contul 681 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarile si provizioanele" si anume subcontul sau 6811 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor". - Deprecieri-reversibile pot suporta atat imobilizarile, cat si activele circulante si, in legatura cu ele, se constituie provizioane pe seama cheltuielilor, debitandu-se conturile 6813 "Cheltuieli de exploatare privind provizioane pentru deprecierea imobilizarilor si 6814 "Cheltuieli de exploatare privind provizioane pentru deprecierea activelor circulante". - Provizioane se constituie, de asemenea, si pentru riscuri si cheltuieli, cheltuielile efectuate in acest scop evidentiindu-se in debitul contului 6812 "Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli". Contabilitatea cheltuielilor financiare(gr.66) Cheltuielile financiare sunt generate de operatiunile ce constituie activitatea financiara a unitatii patrunoniale si constau din: pierderi din creante legate de participatii, cheltuieli privind titlurile de plasament cedate, pierderile de schimb, dobanzi acordate, sconturi acordate, alte asemenea cheltuieli si, de asemenea, cheltuielile fiinanciare privind amortizarile si provizioanele privind aceasta acrivitate. Pentru evidenta cheltuielilor financiare se folosesc conturite din grupa 66 "Cheltuieli financiare " si contul 686 "Cheltuieli financiare privind amortizarile şi provizioanele ". - Contul 663 "Pierderi din creante legate de participatii " inregistreaza in debit valoarea pierderilor privind creantele legate de participatii, creditandu-se prin transferul cheltuielilor asupra contului de rezultate. Exemplu: Daca societatea comerciala "X" detinand titluri de participare (actiuni) la o societate comercia1a "Y" i-a acordat acesteia un imprumut pe termen lung in suma de 1.000.000 lei si la scadeta nu poate sa-si mai recupereze imprumutul si nici dobanda aferenta de 150.000 lei, inregistreaza suma de 1.150.000 lei drept pierderi din creante legate de participatii, prin articolul contabil: 663 Pierderi din creante legate de participatii = % 1.150.000
2671 Creante legate de participatii 1.000.000
2678 Dobanzi aferente creantelor imobilizate 150.000
- Contul 664 "Cheltuieli privind titlurile de plasament cedate" evidentiaza în debit diferentele dintre pretul de vanzare al valorilor mobiliare de plasament cesionate mai mic si pretul lor de cumparare.
Contul 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" evidentiaza diferentele nefavorabile de curs valutar suportate de catre unitatile patrimoniale. Aceste diferente se determina pentru disponibilitatile bancare, inclusiv in conturile de acreditive deschise in devize. De asemenea, se calculeaza diferentele referitoare la creantele si datoriile lichidate in devize. Exemplu: Presupunand ca avand in cont la banca 1000 $ evidentiati în contabilitate si in lei. la cursut de 3210 lei/$, deci 3.210.000 lei, cursul scade la 3150 lei/$, deci o difernta nefavorabila de 60 lei/$ x 1000$ = 60.000 lei. Inregistrarea contabila va fi urmatoarea: 665 Cheltuieli din diferenta de curs valutar Disponibil la hanca in devize= 5124 60.000
- Contul 666 "Cheltuieli privind dobanzile " evidentiaza cheltuielile constand din dobanzile datorate de unitatea patrimoniala. In debitul acestui cont se inregistreaza dobanzile datorate aferente imprumuturilor, datoriilor asimilate, datoriilor legate de parricipatii, precum si a celor aferente altor imprumuturi si datorii asimilate, precum si valoarea dobanzilor platite aferente creditelor acordate de banci, in conturile curente, valoarea dobanzilor aferente creditelor bancare pe termen scurt. - Contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate", cont de activ, evidentiaza in debit cheltuielile constand in sconturile acordate clientilor si debitorilor pentru achitarea anticipata. - Evidenta cheltuielilor financiare, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa se tine cu ajutorul contului 668 "Alle cheltuieli financiare ".
- Contul 686 "Cheltuieli financiare privind amortizarile si provizioanele " tine evidenta cheltuielilor ocazionate cu prilejul constituirii provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, cand aceestea privesc activitatea financiara, pentru deprecierile de natura financiara, a creantelor din conturile de decontari, din cadrul grupului sau cu asociatii, pentru deprecierea titlurilor de plasament, precum si valoarea primelor privind radmbursarea obligatiunilor amortizate.
Contul 686 "Cheltuieli financiare privind amortizarile" se debiteaza cu ocazia efectuarii cheltuielilor pentru previziunile financiare constituite. Toate conturile de cheltuieli financiare prezentate (663-668 si 686) se crediteaza la sfarsitul lunii prin transferul cheltuielilor in debitul contului de rezultate, regasindu-se in partea de, che1tuieIi a formularului rezultatelor financiare. Contabilitatea cheltuielilor exceptionale Sunt exceptionale si contabilizate ca atare cheltuielile generate de operatiile - de gestiune si de capital - cu caracter accidental, neobisnuite in raport cu activitatile ordinare ale intreprinderii. Pentru evidenta acestor cheltuieli se foloseste contul 671 si 6982 Exemplificari: 1. Achitarea de despagubiri, amenzi si penalitati prin contul de disponibil al unitatii patrimoniale in suma de 100.000 lei se va inregistra in contabilitate dupa cum urmeaza: 6982 Despagubiri, amenzi si
penalitati= 5121 Conturi la banci, in lei 100.000
Se inregistreaza valoarea de 200.000 lei. reprezentand materii prime distruse in urma unei inundatii (calamitate naturala): 671 = 301 200.000