miercuri, 9 decembrie 2009

Indicatori de lichiditate si criza sa

Nicio afacere nu se face de dragul de a fi in sine sau de o imagine publica,se face numai in obtinerea in ultima instanta de lichiditati sub forma de profit sau dividend. Gradul de solvabilitate exprima pozitia si garantia in fata competitorilor cat si a partenerilor. Pentru aceasta intotdeauna se urmaresc indicatorii de lichiditate.
Criza de lichiditate
Cand o entitate economica se afla in postura de a nu isi mai putea plati obligatiile la timp, se cheama ca sufera de o criza de lichiditati.
Criza de lichiditate este de multe ori primul pas catre insolventa.
Indicatori de lichiditate Indicatorii de lichiditate masoara capacitatea societatilor de a-si onora obligatiile pe termen scurt, pentru realizarea calculelor fiind utilizate activile circulante (cele mai lichide) si datoriile cu o scadenta mai mica de un an. Datele necesare se regasesc in Bilantul Contabil sau in Balanta de Verificare. a. Lichiditatea generala/curenta (Current Ratio) = Active circulante/Datorii curente (<1>b. Lichiditatea imediata (Indicatorul test acid) (Quick Ratio) = (Active circulante Stocuri)/Datorii curente (<1>c. Rata capacitatii de plata (Cash Ratio) = Casa si conturi la banci+Investitii pe termen scurt/Datorii curente d. Acoperirea cheltuielilor zilnice (Cash+Investitii pe termen scurt+Creante)/Cheltuieli medii zilnice e. Ciclul de conversie a numerarului Durata de rotatie a stocurilor (DIO)+ Durata de rotatie a debitelor-clienti (DSO)- Durata de rotatie a creditelor-furnizor (DPO)