Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, mai exact profitul contabil cumulat de la inceputul anului si care este utilizat in anul efectuarii investitiei. Scutirea de impozit se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Exemplu :
Un contribuabil a inregistrat in anul 2009 un profit contabil (sold creditor cont 121) in valoare de 15.000 lei si in luna noiemebrie 2009 a cumparat utilaje ce pot fi incadrate in grupa 2.1 din Catalogul mijloacelor fixe in valoare de 7.000 lei.
Potrivit prevederilor Legii 329/2009 contribuabilul poate deduce din baza impozabila doar pana la nivelul profitului inregistrat in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2009. Profitul contabil pentru aceasta perioada se va determina prin scaderea din profitul contabil al intregului an a profitului contabil inregistrat in perioada 1 ianuarie 2009 – 30 septembrie 2009.
In ceea ce priveste aplicarea facilitatii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, putem avea urmatoarele situatii:
* in perioada 1 octombrie 2009 – 31 decembrie 2009 s-a realizat un profit contabil mai mare de 7.000 lei
In acest caz, din profitul exercitiului se va scadea intreaga valoare a investitiei si se va calcula impozit pe profit 16% la diferenta rezultata.
Totodata, pentru ca s-a beneficiat de deducere la calculul impozitului pe profit pentru intreaga valoare a utilajului, valoarea fiscala a acestuia va fi 0. Astfel, cheltuiala cu amortizarea acestui mijloc fix va fi “nedeductibila” la calculul impozitului pe profit (contribuabilul va inregsitra doar amortizare contabila, nu si fiscala).
La sfarsitul anului contribuabilul nu va putea distribui pe dividende intregul profit realizat, acesta fiind obligat sa constituie o rezerva din facilitati fiscale in valoare de 7.000 lei, adica valoarea dedusa la calculul impozitului pe profit.
* in perioada 1 octombrie 2009 – 31 decembrie 2009 s-a realizat un profit contabil mai mic de 7.000 lei; spre exemplu profitul contabil inregistrat in aceasta perioada a fost de 3.000 lei
In acest caz, din profitul impozabil se vor scadea maximum 3.000 lei, cota de impozit de 16% aplicandu-se la diferenta rezultata. Pentru ca nu s-a dedus intreaga valoare a utilajului, valoarea fiscala a acestuia va fi la nivelul valorii nededuse la calculul impozitului pe profit, adica 4.000 de lei. Practic, amortizarea contabila se va calcula la valoarea de intrare de 7.000 de lei iar amortizarea fiscala se va calcula la valoarea fiscala de 4.000 lei.
La sfarsitul anului contribuabilul nu va putea distribui pe dividende intregul profit realizat, acesta fiind obligat sa constituie o rezerva din facilitati fiscale in valoare de 3.000 lei, adica valoarea dedusa la calculul impozitului pe profit.
* in perioada 1 octombrie 2009 – 31 decembrie 2009 se inregistreaza pierdere, insa, pe total an, compania inregistreaza profit – in aceasta situatie nu se poate beneficia de deducere, contribuabilul fiind obligat sa plateasca impozit 16% la intregul profit fiscal.
Impozitul pe profit se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra rezultatului fiscal.
Profitul fiscal (impozabil) se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare a Codului fiscal.
Profitul contabil se determina ca diferenta intre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor inregistrate in contabilitate in cursul unui an fiscal.
Scutirea de impozit se aplica doar pentru activele considerate noi, in acest sens intelegandu-se ca nu au fost utilizate anterior intrarii in vigoare a prezentelor prevederi.
Contribuabilii care beneficiaza de aceste facilitati au obligatia sa pastreze in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare, stabilita potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc majorari de intarziere, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. Nu intra sub incidenta acestor prevederi activele transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si activele instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii.
In cazul in care, ca urmare a aplicarii acestei facilitati, impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim, contribuabilii vor fi obligati la plata impozitului minim in conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal. Totodata, valoarea fiscala, respectiv valoarea de intrare a activelor pentru care s-a beneficiat de scutire la impozit va fi determinata prin scaderea din valoarea de productie si/sau de achizitie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea prevazuta de prezenta lege.
De asemenea, contribuabilii care aplica prevederile prezentului articol nu pot beneficia de rambursarea profitului reinvestit prevazuta la art. 261 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta facilitate fiscala se va putea aplica pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
______________________
a se vedea si Scutirea de impozit in cazul profitulului reinvestit